Marcați
Ajutor pentru persoanele cu dizabilități
Alocațiile majorate cu 40 la sută pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii, precum și indemnizații de 809 lei pentru persoanele cărora le-a fost stabilit gradul de dizabilitate severă și au vârsta de până la 23 de ani. Aceste inițiative urmează a fi înregistrate în Parlament, la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Viorica Dumbrăveanu, în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că de majorarea cu 40 la sută a alocațiilor urmeză să beneficieze aproximativ 12.500 de persoane cu dizabilități.

"În cazul persoanelor cu dizabilități severe, cuantumul alocației constituie 323 de lei. Majorarea pe care ne-o propunem, cu 40%, va genera un cuantum de 647 de lei. În cazul dizabilităților accentuate este vorba de 302 lei. Majorarea va condiționa în cazul dat un cuantum de 604 lei. În cazul dizabilității medii, actualmente, persoanele primesc lunar 215 lei. După majorare, cuantumul acestei alocații va constitui 431 de lei", a spus Dumbrăveanu.

O altă inițiativă socială se referă la indexarea pensiei de dizabilitate de două ori pe an, a mai anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

"Ne propunem ca, la 1 octombrie, să fie indexate toate pensiile și alocațiile, care sunt sub limita minimului de existență al pensionarilor. Adică, conform prognozelor, acele pensii și alocații care sunt sub limita la 1.726 de lei. Această indexare va condiționa și indexarea de două ori pe an a pensiilor de dizabilitate și inclusiv a alocațiilor sociale de care beneficiază persoanele și, dacă e să vorbim în cifre, este vorba de 91.951 de beneficiari de pensii de dizabilitate", a mai adăugat ea.

Viorica Dumbrăveanu a mai declarat că își propune să revadă procedura de stabilire a dreptului la pensia de dizabilitate, iar tinerii cu vârsta de până la 23 de ani, care au grad de dizabilitate severă, să primească o alocație de 809 lei, și nu de 328, cum este acum.

Alte inițiative se referă la sprijinul unic în mărime de 700 de lei pentru toți beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc acum mai puțin de 2.000 de lei, dar și includerea în stagiul de cotizare a perioadei de îngrijire a unei persoane cu dizabilități, indiferent de vârsta acesteia.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).