Marcați
Nu mai au locuri în grădiniță
O adevărată explozie demografică se înregistrează în Găgăuzia, în ultimii ani. Ca urmare a creșterii bruște a numărului copiilor de vârstă preșcolară, în unele localități nu mai sunt locuri în grădinițe. Un exemplu elocvent este satul Dezghingea din raionul Comrat, cu peste 5.000 de locuitori. Acolo, 59 de copii cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani nu au posibilitatea să frecventeze grădiniţa.

Administrația Grădiniței din satul Dezghingea a declarat că autoritățile locale trebuie să găsească urgent o soluție pentru zecile de micuți rămași în afara sistemului de educaţie preșcolară.

Părinții consideră că, fără educația de la grădiniță, copiii nu se dezvoltă armonios. Ei se izolează de societate şi nu obţin o bază bună pentru continuarea studiilor la școală.

În grădiniţa din sat sunt deja grupe cu peste 30 de copii. Micuții dorm câte doi în pat, iar educatoarele nu reuşesc să le atragă atenția cuvenită.

Autoritățile locale şi cele regionale spun că problema va fi soluționată în curând. Primarul precizează că problema insuficienţei locurilor a apărut încă în anul 2016. Pentru ea, el are două soluţii.

Direcţia Generală Educație a Găgăuziei a anunţat că deja caută soluţii pentru problema din satul Dezghingea.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).