Marcați
Guvernul Sandu a fost demis
Guvernul Sandu a fost demis, după ce a pierdut încrederea Parlamentului. Pentru debarcarea cabinetului de miniștri au votat 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM. Executivul a fost criticat pentru lipsă de viziune în actul guvernării, iar premierul Maia Sandu a fost acuzată de provocarea intenționată a crizei politice, pentru a scăpa de responsabilitatea pentru eșec.

Cabinetul de miniștri a fost chemat să dea socoteala în fața deputaților de către socialiști. Fracțiunea PSRM, care a făcut parte din coaliția de guvernare, s-a arătat îngrijorată de faptul că blocul ”Acum”, condus de Maia Sandu, intenționa să captureze Procuratura Generală, prin numirea în funcția de șef al instituției a unui procuror controlat direct de prim-ministru. În raportul său, prezentat în plenul Parlamentului, Maia Sandu argumenta că, prin numirea unui procuror controlat politic, justiția din țară se va elibera de influența politică.

"Viziunea blocului ”Acum” este cunoscută. Noi ne dorim o justiție adevărată. Noi ne dorim procurori eficienți și judecători care iau decizii în numele legii", a declarat Maia Sandu.

Discursul premierului nu a fost convingător pentru două, cele mai mari fracțiuni din Parlament - PSRM și PDM. Democrații au votat pentru demisia Executivului, argumentând că, în cele cinci luni de activitate, miniștrii blocului ”Acum” nu au prezentat niciun proiect în favoarea cetățenilor. În toată această perioadă, Maia Sandu și echipa de miniștri s-au dat în spectacol pe internet și pe la televizor, a declarat deputatul Pavel Filip.

"Acest Guvern, eu cred că va intra în istoria Republicii Moldova, ca unicul Guvern, care a reușit în cinci luni de zile să nu vină nici cu un proiect pentru oameni. V-ați speriat pentru că oamenii întotdeauna au cerut de la Guvernare lucruri concrete și voi nu le puteți oferi și ați decis să plecați", a spus Pavel Filip.

Despre activitatea fără rezultate a Guvernului Sandu a vorbit și deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

"Aveți succese doar în facebook, fiind un Guvern al facebook-ului și pentru facebook, dar nu al cetățenilor și pentru cetățeni. Să le luăm pe puncte. Primul. Ministerul Justiției a compromis iremediabil reforma justiției. Proiectul său de reformă, repet, a fost respins de Comisia de la Veneția și de către ODIhR, raportul ODIhR fiind secretizat! Ministerul a anulat ilegal concursul pentru funcția de procuror general pe care tot el l-a organizat și de două ori l-a declarat că ok și toți membrii juriului, inclusiv Boțan și Băieșu au zis că e ok, și asta fiindcă nu a trecut un reprezentant al blocului ”Acum”. Doi, Ministerul Agriculturii se face vinovat că multăproducție agricolă a rămas anul acesta pe câmpuri, deorece nu a găsit piață de desfacere. În iulie, grindina a distrus 90 la sută din roadă în nordul și sudul țării. Ministerul nu a oferit un leu. Nu a trimis un funcționar la acești fermieri necăjiți. În consecință în iulie-august prețurile la legume și fructe au crescut cu 20-30 la sută, inclusiv la roșii - 80 la sută, cartofi - 60 la sută, fructe 20-30 la sută. Ce face ministrul? propune de a servi copiii cu must de poamă pentru a rezolva problema vânzării strugurilor. Ministrul Economiei nu așa și nu a prezentat un program, o viziune. Măcar ce se întâmplă în economie. N-a făcut nimic pentru rezolvarea aprovizionării cu gaze naturale de la 1 ianuarie. Practic țara nu e pregătită pentru iarnă. A blocat exporturile spre Rusia deoarece nu a vrut să soluționeze cu rușii problema autorizațiilor de transport. Transportatorii au declanșat proteste, care se produc chiar în acest moment. La minister tuturor le este în cot. Un funcționar nu a ieșit în fața lor. La MAI, nu a fost arestat niciun mafiot, niciun contrabandist, niciun raider. Potrivit datelor MAI, timp de zece luni avem creșterea infracțiunilor excepțional de grave cu 17 la sută. Deosebit de grave, cu 9,8 la sută, a violurilor - cu 63 la sută, a tâlhăriilor, cu 57 la sută, contra autorităților publice cu 75 la sută, comise de grupuri organizate, criminale, cu 85 la sută și în final, accidente rutiere cu persoane traumatizate, au crescut cu 1500 la sută", a precizat Bogdan Țîrdea.

Acumulând atâtea eșecuri în doar cinci luni de zile, Maia Sandu a decis să provoace această criză intenționat, pentru a se elibera de responsabilitatea guvernării, a continuat Bogdan Țîrdea.

"Doamna premier a înțeles un lucru simplu. Că popularitatea scade, rezultate nu-s și nu vor fi. Alegerile locale au fost pierdute. Drept urmare doamna Sandu a inițiat acest conflict și show sperând că va fi demisă. Ea vrea să fugă, să scape de eșecuri. Să sară din funcția de premier în cea de președinte de țară, să pară victimă dar nu un premier slab. Un lucru este clar: ambițiile doamnei Sandu au pus în pericol democrația, statul de drept, stabilitatea și chiar viitorul țării" , a mai adăugat el.

În continuare, cabinetul condus de Maia Sandu își va exercita atribuțiile în calitate de Guvern în exercițiu, care va îndeplini doar funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern. Potrivit legislației, președintele țării urmează să consulte fracțiunile parlamentare pentru instituirea unui nou Guvern. În cazul în care nu se va reuși acest lucru timp de trei luni, Igor Dodon este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).