Marcați
Vor o revizuire a reformei
Conducerea Academiei de Științe a Moldovei îi cere Guvernului revizuirea Legii privind reforma în domeniul științei și inovării, adoptată în anul 2017 de fosta guvernare. În special, forul științific al țării își dorește ca cele 19 instituții de cercetare şi inovare să revină în gestiune asa, iar statul să asigure finanțarea pentru întreaga instituție, și nu pentru fiecare echipă de cercetători în parte. Academicienii atenționează că, în cazul în care aceste revendicări nu vor fi îndeplinite în următorii doi ani, activitățile de cercetare, practic, nu vor mai exista în țara noastră.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a declarat, într-o conferință de presă, că finanțarea în domeniului cercetării și inovării trebuie să aibă loc la nivel instituțional, așa cum este în majoritatea țărilor europene, și nu în bază de concurs, așa cum se aplică, de mai bine de un an, în țara noastră.

Academicienii susțin că, din cauza nivelului de finanțare scăzut, tinerii refuză se se angajeze în domeniul științei.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Elena Belei, a declarat că, deocamdată, cercetătorii trebuie să se limiteze la bugetele disponibile.

În contextul Zilei Internaționale a Științei, conducerea AȘM a premiat 10 personalități pentru rezultate de valoare obținute în procesul de cercetare în anul 2018.

În luna septembrie a acestui an, mai mulți academicieni s-au întâlnit cu președintele Igor Dodon și au discutat despre situația dificilă în care se află știința. Președinția a anunțat că va elabora o inițiativă legislativă care va schimba modalitatea de finanțare a organizațiilor de cercetare. De asemenea, Academia de Științe urmează să recupereze centrele de cercetare, să obțină pârghiile necesare pentru realizarea deplină a atribuțiilor specifice, să-și modifice organigrama, în vederea sporirii transparenței procesului decizional. În țara noastră sunt 3.050 de cercetători, dintre care 800 sunt pensionari, iar 700 au vârsta de peste 65 de ani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).