Marcați
Ministerul Justiției a anulat concursul pentru selectarea candidaților pentru postul de procuror general
Încă un concurs organizat de autorități a eșuat. De această dată, este vorba de cel organizat de Ministerul Justiției pentru selectarea a patru candidați pentru fotoliul de procuror general. Potrivit ministrului Olesea Stamate, decizia a fost aprobată din cauză că selecția nu ar corespunde principiului obiectivității, iar candidații nu ar întruni criteriile de integritate. La scurt timp după acest anunț, deputații PSRM i-au recomandat ministrului Justiției să-și prezinte demisia de onoare, deoarece a dat dovadă de incompetență.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că membrii comisiei nu au avut acces la suficientă informație, pentru a verifica integritatea candidaților.

"Analiza suplimentară pe care am efectuat-o personal, în calitate de ministru al Justiției în ultimele trei zile, nu-mi permite să afirm că acest concurs întrunește condițiile stabilite de lege. Consider că rezultatele acestui concurs au fost afectate de două vicii esențiale: obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților", a declarat Stamate.

Prin această decizie, ministrul Justiției, practic, recunoaște public incompetența sa și își anulează propriul concurs. Declarația le aparține deputaților PSRM, care au criticat dur deciziile Olesei Stamate. Potrivit consilierului președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, nu este clar dacă ministerul Justiției și-a dorit cu adevărat un concurs cu finalitate.

"Înțeleg că doamna ministru, pur și simplu, și-a asumat răspunderea politică pentru rezultatele concursului. În condițiile în care tu ți-ai asumat răspunderea politică pentru eșecul respectivului concurs, tu trebuie să-ți depui demisia. Asta este o condiție sine-qua-non. Așa-zisul concept de reformă a justiției este plin de erori tehnice, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția, ne-a făcut de rușine la Comisia de la Veneția. Astăzi, nu există previzibilitatea dacă, în general, ministrul Justiției are un plan concret în vederea identificării soluțiilor, pentru elaborarea unui proiect de lege, astfel încât el să treacă testul Comisiei de la Veneția" , a spus Fadei Nagacevschi.

În cinci luni de activitate a noului Guvern, mai multe concursuri organizate pentru suplinirea funcțiilor de conducere în diferite structuri au fost anulate. În acest context, deputatul PSRM Grigore Novac susține că asta subminează credibilitatea Guvernului.

"Am avut un concurs la Inspectoraul General al Poliției - anulat. Am avut un concurs la vamă - anulat. La poștă - anulat. La Curtea Constituțională - anulat. Și iată că ne-am mai trezit cu încă un concurs, nou-nouț, tot anulat. Asta nu-i corect, nu-i normal și nu-i democratic. Puteți să interpretați cum vreți, ce vreți, dar asta a întrecut deja orice limită. Concursuri de dragul concursurilor: ”Nu ne place cine - găsim noi motive. Important să câștige al nostru”, a declarat Grigore Novac.

Deputații PSRM susțin că fracțiunea pe care o reprezintă a sprijinit toate legile propuse în domeniul reformării justiției, a făcut compromisuri uriașe pentru a sprijini această reformă, însă nu este gata să sprijine oameni incompetenți, care răspund la comenzi politice și compromit reforma în justiție.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).