Marcați
Salarii de până la 4.000 de euro în domeniul IT
Salarii de până la 4.000 de euro. Asta au propus companiile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor la un târg de cariere. Evenimentul s-a desfășurat astăzi în Capitală și a întrunit 17 companii. Organizatorii susțin că, deși salariile din acest domeniu sunt cele mai mari din țară, companiile se confruntă cu un deficit acut de specialiști, deoarece universitățile nu pregătesc suficiente cadre.

Peste 1.000 de tineri au vizitat oferta de cariere din domeniul IT. Reprezentanții companiilor susțin ca oferă condiții bune și salarii atractive, cu mult peste media pe economie.

Reprezentanții companiilor susțin că un programator cu experiență poate avea un salariu și de 4.000 de euro.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, a declarat că, în ultimii cinci ani, numărul studenților care optează pentru specialitățile din domeniul IT este în creștere, însă nu suficient pentru a acoperi cererea de forță de muncă.

"Este un deficit extraordinar de inginer, în special de ingineri IT în Republica Moldova. Colegii de la asociațiile companiilor private din TIC vehiculau cifre de, cel puțin, 1.000 de oameni anual, dar eu cred că cifrele sunt și mai mari. Noi avem în jur de 500-600 de absolvenți pe acest domeniu. Eu cred că deficitul este mare și la nivel regional", a spus Bostan.

La rândul său, managerul de programe din cadrul Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul IT, Viorica Bordei, a declarat că evenimentul le oferă vizitatorilor posibilitatea de a discuta direct cu angajatori și de a negocia salariul și condițiile de muncă.

"Tinerii ne spun că, după asemenea evenimente, ei cunosc mai bine companiile din domeniul IT. Sunt mai bine informați despre oportunitățile de stagiere, de joburi, care sunt direcțiile, tehnologiile cele mai actuale. Sunt și foarte mulți tineri care își găsesc chiar un job aici", a menționat Viorica Bordei.

Tinerii care au venit astăzi la eveniment, cei mai mulți de la Universitatea Tehnică a Moldovei, susțin că vor să acumuleze experiență, pentru a pretinde la un salariu mai bun.

Evenimentul de orientare prefesională în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor se află la a 10-a ediție. Anul trecut, el a fost vizitat de peste 800 de tineri. Potrivit statisticilor oficiale, în trimestru doi al acestui an, salariu mediu în domeniul IT a fost de 16.056 de lei, în creştere cu 14,5 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).