Marcați
Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski
Interconexiunea sistemului bancar și celui de telecomunicații de pe ambele maluri ale Nistrului și libera circulație a cetățenilor din regiunea transnistreană. Acestea au fost principalele subiecte de pe agenda întrevederii de astăzi a președintelui țării, Igor Dodon, cu liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Cei doi au abordat în detaliu și rezultatele negocierilor în formatul ”5+2”, care s-au desfășurat recent la Bratislava.

În timpul întrevederii, oficialii au discutat despre conexiunea sistemului de telecomunicații. Este vorba despre extinderea activității companiei ”Interdnestrcom” din regiunea transnistreană în partea dreaptă a Nistrului.

"Au fost aprobate legi în Moldova, pentru ca ”Interdnestrcom” să obțină licență în Moldova. Astăzi, am discutat termene concrete, pentru a soluționa problema. Sperăm că, până la începutul anului viitor, vom găsi o soluție pentru această problemă. Este voință politică pe malul drept, la Chișinău, atât la nivelul Președinției, cât și al Guvernului, Parlamentului, ca să ne mișcăm în această direcție", a declarat Igor Dodon.

O chestiune importantă, abordată în cadrul întrevederii, a vizat conectarea sistemului bancar din regiunea transnistreană cu cel din dreapta Nistrului.

"Noi suntem interesați ca agenții economici moldoveni, dar și cei din Transnistria, să muncească în câmpul legal. Trebuie să le oferim tuturor posibilitatea să muncească, mai ales că întreprinderile din Transnistria livrează mărfurile pe malul drept sau în Uniunea Europeană, conform acordului pe care l-a semnat Chișinăul. Iată de ce, vom lucra asupra chestiunii ce ține de sistemul bancar și vom încerca să găsim soluții", a mai adăugat Igor Dodon.

"Desigur, problema actuală astăzi ține de sistemul bancar, care poate fi divizată în două părți. Prima, ține de convertirea leului moldovenesc în valută. A doua ține de deschiderea conturilor și activitatea prin intermediul sectorului bancar moldovenesc. Am dezbătut în detaliu subiectul și acum problema se află la etapa consultărilor. Așteptăm de la voi rezultate ale acestor consultări și ne vom gândi cum vom merge mai departe" , a menționat Vadim Krasnoselski.

De asemenea, au fost stabilite ultimele detalii privind libera circulație a cetățenilor. Potrivit șefului statului, este în proces de finalizare proiectul de deschidere a unei linii de troleibuz care ar lega orașele Bender și Varnița.

"Există deja o dinamică pozitivă de implementare a acestui proiect. Este vorba despre o linie de troleibuz de la Bender spre Varnița, care va avea o lungime de 10 km. După decizia politică a partenerilor noștri din Transnistria, locuitorii de pe malurile drept și stâng, care vor circula pe acest traseu, nu vor fi supuși verificării de către structurile de control" , a specificat Igor Dodon.

"Acum, se desfășoară lucrări de proiectare. Totodată, este pregătită licitația, care va avea loc. De aceea, eu salut decizia autorităților moldovene, pentru că este o contribuție la circulația liberăa cetățenilor", a spus Vadim Krasnoselski.

În timpul discuțiilor, părțile au manifestat interesul comun pentru neadmiterea unor impedimente în zona de securitate, care ar putea perturba pacea și stabilitatea în Republica Moldova. În ajunul Conferinței din Bavaria, preconizată pentru 4-5 noiembrie, Igor Dodon a reiterat disponibilitatea de a continua dialogul deschis la diferite niveluri, ceea ce va contribui la stabilirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).