Marcați
ONU cere Hamas să renunțe la execuția unor condamnați în Gaza
ONU a cerut miercuri Hamas să renunțe la execuția unor condamnați la moarte în Gaza și președintelui palestinian să instaureze un moratoriu privind pedeapsa capitală, relatează AFP.

Autoritățile judiciare din Fâșia Gaza, controlată de Hamas, au anunțat că vor să execute în public în curând condamnați de drept comun, o practică excepțională în enclava palestiniană.

"Îndemn Hamas să nu procedeze la aceste execuții și cer președintelui (Mahmoud) Abbas să instaureze un moratoriu privind aplicarea pedepsei cu moartea", a declarat în fața Consiliului de Securitate coordonatorul special al ONU pentru Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov.

Legile internaționale, a adăugat el, limitează aplicarea pedepsei capitale la "crimele cele mai grave" și după un proces corect și echitabil. "Ma îndoiesc că pedepsele cu moartea pronunțate în Gaza respectă aceste condiții", potrivit lui Mladenov.

În plus, a subliniat Mladenov, legile umanitare interzic execuțiile publice și legislația palestiniană impune ca președintele palestinian să le aprobe.

Abbas însă nu mai are un cuvânt de spus în Fâșia Gaza după ce Hamas a alungat Autoritatea Palestiniană în 2007, amintește France Presse.

Potrivit conducerii Hamas, condamnații sunt treisprezece bărbați, majoritatea condamnați pentru crime motivate de furt.

Ultimele execuții publice în Gaza au avut loc în vara anului 2014, în plin război cu Israelul, când bărbați purtând uniforme ale brațului armat al Hamas au executat prin împușcare șase bărbați în fața principalei moschei din orașul Gaza, după marea rugăciune.

Potrivit Centrului Palestinian pentru Drepturile Omului (PCHR), nouă pedepse capitale au fost pronunțate în Fâșia Gaza în 2015 și două în Cisiordania ocupată, teritoriu separat condus de Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas. Și zece au fost din nou pronunțate în Gaza de la începutul anului.

AGERPRES.ro
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).