Marcați
Noi audieri la Parlament
Comisia parlamentară de anchetă privind concesionările și privatizările a audiat astăzi două rapoarte realizate de experții ”Watchdog”. Acestea vizează cazurile Aeroportului Internațional Chișinău și ”Air Moldova”. Documentele conțin informații preliminare privind neregulile admise de autorități. Potrivit deputaților, în cazul ”Air Moldova” este nevoie de realizarea unui audit privind modul în care a avut loc privatizarea și evaluarea investițiilor făcute ulterior.

După privatizare, datoriile companiei ”Air Moldova” nu au fost achitate, așa cum era prevăzut în contract, așa că scopul deetatizării nu a fost atins în acest caz, susține membrul comisiei de anchetă Vlad Batrâncea. În ceea ce privește concesionarea Aeroportului, deja există motive de reziliere a contractului.

- A fost, practic prejudiciat interesul național, statul Republica Moldova, de aceea că un SRL care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău avea la acel moment capital social de 5.400 de lei și, anual din taxa aeroportului obține venit de peste 50 de milioane de euro și, în realitate acest venit depășește cu mult acele pretinse investiții care au fost prevăzute în contractul de concesiune. Evident că a avut o înțelegere criminală între factorii și deciziile din cadrul Guvernului și acest SRL cu 5.400 de lei.

-Toate informațiile obținute în cadrul audierii foștilor și actualilor funcționari publici implicați în procesul de concesionare a Aeroportului și de privatizare a companiei ”Air Moldova” vor fi transmise ulterior structurilor de drept, a anunțat membrul comisie de anchetă Petru Burduja.

-Au fost prezentate mai multe informații. Ceea ce ține de încălcări, până la urmă organele de anchetă vor stabili ce anume încălcări concrete au fost efectuate. Și un raport și altult, sunt destul de vaste care conțin foarte multe informații.

Comisia de anchetă urmează să prezinte în plenul Parlamentului un raport final privind concluziile în cele două cazuri de rezonanță. Compania ”Air Moldova” a fost privatizată în toamna anului trecut, iar Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune în anul 2013.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).