Marcați
O nouă şansă pentru râul Ialpug
Albia răului Ialpug este curățată şi lărgită în perimetrul oraşului Comrat, pe o lungime de şapte kilometri. Lucrările sunt finanţate din bugetul autonomiei găgăuze şi au scopul de a îmbunătăți sitaţia ecologică a acestui fluviu, cel mai mare din Găgăuzia.

Râul Ialpug traversează mai multe localităţi, iar în unele locuri aproape că a secat. Dacă autoritățile nu vor interveni în această situație, fluviul ar putea seca.

Subsoluri inundate, igrasie şi mucegai. Această situaţie este bine cunoscută locuitorilor orașului Comrat, care trăiesc în preajma râului Ialpug. Adâncirea apelor freatice va fi posibilă doar după săparea albiei râului. Pentru a soluţiona problema, s-au implicat şi autorităţile regionale, care au alocat în acest sens peste un milion de lei.

- Au loc lucrările. Aici intră şi înverzirea locului, şi lărgirea. Acestea nu sunt toate lucrările. Ceea ce vedeţi acum este doar o parte. Va fi curăţat pe tot perimetrul oraşului Comrat, de la barajul lacului şi până la centura de ocolire.

Următorul pas după lărgirea albiei este salubrizarea malului râului, în zona centrală a oraşului Comrat, este amenajarea unui sat turistic, cu lacuri artificiale şi zonă de parcare.

- Este o abordare complexă. În paralel, este construit un colector, este dezinfectată apa din albia râului, pentru ca oamenii să nu mai respire acest miros. Nimeni şi niciodată nu a atras atenția la acest lucru. Noi nu doar soluţionăm problema, noi dorim să transformăm centrul oraşului nostru, malul râului Ialpug, într-un oraş turistic, unde locuitorii noştri să petreacă timpul liber.

Schimbările deja sunt observate de locuitorii Comratului. În primul rând, a dispărut mirosul neplăcut, dar şi apa din subsolurile caselor.

- Mulţi ani, precis mai mult de zece ani. Este bine că este curăţată albia râului Ialpug, deoarece duhoarea, într-adevăr, a dispărut.

- Nu mai avem apă în subsoluri. Suntem foarte bucuroşi că au început lucrările.

- Am impresia că această problemă îl vizează absolut pe fiecare locuitor al Comratului, deoarece toţi se confruntau cu mirosul neplăcut.

Planurile autorităţilor nu se opresc aici. Următoarea etapă este curățarea râului, până în regiunea satului Svetlîi.

- Sigur că este de datoria autorităţilor să lucreze asupra acestui proiect de curăţare a râului. Mai departe, sunt vizate localităţile Chirsova, Congaz şi Svetlîi care, de asemenea, au nevoie de lucrări de amploare de curăţare ecologică a regiunii noastre.

Pentru curăţarea albiei râului Ialpug pe tot teritoriul autonomiei sunt necesare peste șase milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).