Marcați
Igor Dodon a vizitat două întreprinderi din raionul Cimișlia
În continuarea vizitei în raionul Cimișlia Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii agricole ”Basan-Agro”, care dispune de 80 ha de livadă de nuci și cais. De asemenea, pe o suprafață de peste o sută de hectare sunt cultivate circa zece soiuri de struguri, care dau o roadă de mai mult de o mie de tone pe an.

Totodată, întreprinderea dispune de un frigider cu o capacitate de 900 de tone, și sunt efectuate lucrări de construcție a unei uscătorii de fructe și legume.

Datorită acestor capacități tehnice compania ”Basan-Agro” exportă 70% din producție în Rusia, România, Polonia, Letonia și urmează să-și extindă prezența și pe alte piețe externe.

"Am constatat creșterea semnificativă a exportului anumitor categorii de mărfuri agroindustriale moldovenești pe piața rusă, datorită înțelegerilor la care am ajuns cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Puțin. Am reiterat că instituția prezidențială mereu va ține cont de interesele și necesitățile producătorilor autohtoni și le va acorda sprijinul necesar", a menționat șeful statului.

Totodată, în cadrul vizitei în raionul Cimișlia, Președintele țării a vizitat Fabrica de vinuri din satul Valea Perjei. Creată în anul 1962, la moment aici activează 16 angajați. Vinăria a fost reutilată cu echipament tehnic modern și are o capacitate de producere a circa 385 de mii de decalitri de vin care este ulterior exportat și realizat în rețelele de magazine din țară.

Preocuparea cea mare a vinificatorilor este extinderea piețelor de desfacere în Federația Rusă.

În cadrul discuțiilor Igor Dodon a menționat că un obiectiv major pentru șeful statului este diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii autohtoni. "În acest sens negociez frecvent cu partenerii din Federația Rusă. Astfel, la solicitarea mea experții serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor” vor verifica toate întreprinderile vinicole din Moldova care doresc să-și exporte producția pe piața Rusiei.

Țin să menționez că în cadrul recentei vizite a inspectorilor ”Rosspotrebnadzor” în țara noastră au fost inspectate 11 întreprinderi vinicole, iar la începutul lunii octombrie este așteptată o nouă delegație a experților serviciului sanitar rus care va continua verificarea întreprinderilor moldovenești", a declarat președintele.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).