Marcați
”Arena Chișinău”, fără infrastructură
”Arena Chișinău” ar putea costa bugetul statului mai mult decât cele 43 de milioane de euro anunțate inițial. Asta din cauză că nu a fost planificată infrastructura necesară pentru conectare la serviciile de apă și canalizare, gaz și energie electrică. Constatarea a fost făcută de Agenția Proprietății Publice și Ministerul Economiei și Infrastructurii. De asemenea, specialiștii au stabilit că, în procesul desfășurării licitației, au fost admise mai multe abateri și că imobilul este construit pe un teren pe care statul îl poate pierde în orice moment.

Directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru, a declarat că nu există niciun document, care să prevadă asigurarea proiectului ”Arena Chișinău” cu infrastructura necesară. De asemenea, lipsește proiectul privind gestionarea celor 59 de hectare, date în folosință pentru amenajarea spațiului adiacent ”Arenei Chișinău”.

- Un teren trecut din domeniul public, în domeniul privat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, de fapt, în cazul eventual că statul nu execută obligațiunile financiare, acest teren poate fi privatizat, împărțit în parcele mai mici și privatizat, cum și bunurile imobile care vor fi construite acolo. Avem un evenutal edificiu care va fi, sperăm, în curând, dat în exploatare. În prezent, practic neconectat la rețele de comunicație, fără personal dedicat în compania care urmează să organizez gestionarea.

Potrivit consilierului Ministrului Economiei și Infrastructurii, Ion Potlog, conectarea la energia electrică ar putea fi realizată din contul ”Gas Natural Fenosa”, iar ”Arena Chișinău” va plăti ulterior pentru aceste servicii.

- Cu ceva timp în urmă, cu suportul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Arena Națională a inițiat dialogul cu Gas Natural Fenosa, în care au căzut de acord asupra faptului semnării unui acord din investiții privind construcția rețelei, în valoare 2,5 milioane de lei, investiție care va fi preluată de către Union Fenosa, achitată, ulterior, de către Arena SRL. Totodată, în scurt timp, o să începem negocierea cu ”Apă-Canal” pentru executarea lucrărilor.

Directorul Agenției Proprietății Publice a lansat un apel către oamenii de afaceri să lanseze propuneri privind valorificarea terenului din preajma ”Arenei Chișinău”.

- Această arenă, la momentul de față, exploatarea ei nu poate aduce un venit suficient pentru achitarea datoriilor față de compania de construcții. Fără a construi suplimentar anumite obiecte, poate fi centre comerciale, pot fi bussines centre, pot fi spații locative, practic nu este posibilă. Invităm pe toți, persoanele care doresc, sau companiile să ia legătură imediată cu directorul nou.

Consilierul Ministrului Economiei și Infrastructurii, Ion Potlog, a mai menționat că dosarul evaluării proiectului i-a fost transmis Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție, la sfârșitul lunii august. Cele două instituții urmează să se expună asupra corectitudinii acțiunilor întreprinse în procesul de planificare, licitare și semnare a contractului de construcție a ”Arenei Chișinău”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).