Marcați
Planul discordiei
Locuitorii municipiului Bălţi critică planul general elaborat de primărie pentru amenajarea zonei din centru. Cel mai mult îi nemulțumeşte pe oameni faptul că strada pietonală, una dintre principalele atracţii ale oraşului, va fi redeschisă, parţial, pentru transport. Planul a fost prezentat de primărie în cadrul unor dezbateri publice.

Strada Independenţei este una dintre atracțiile oraşului Bălţi. Din anul 1977, a devenit cea mai mare pietonală din Moldova. Acum, autorităţile locale s-au apucat serios de modernizarea ei, pentru că este şi obiectul mândriei pentru orăşeni. Proiectul presupune ca o porţiune a străzii să rămână pietonală, iar sub principala piaţă din oraş va fi contsruit un tunel, în care să fie amenajată o parcare.

Planul general de amenajare a zonei centrale a orașului Bălți a fost elaborat de Institutul ”Urbanproiect” din Chişinău şi a fost aprobat cu unanimitate de voturi în consiliul municipal. Potrivit documentului, tunelul pe sub piaţa centrală va avea o lungime de 500 de metri, inclusiv o parcare cu o capacitate de 340 de locuri. Tocmai această prevedere i-a nemulţumit pe locuitorii oraşului, care spun că nu vor să renunţe la pietonală, locul preferat pentru plimbări.

- Staţi puţin. Aici e biblioteca. Acolo - şcoala şi nu mai ştiu ce. Acum, închidem şi asta. Şi noi cu ce rămânem? Cu un colţişor lângă teatru?

-De ce trebuie să închidem ceva, pentru a construi altceva? Haideţi mai întâi să construim drumurile, ca să fie bune. Ulterior, şi alte proiecte. Pe ce bani vom construi aceste străzi? Pe ce bani vom face acest lucru?

-Acum, pe acolo vor trece maşinile. Acolo va fi o parcare enormă, cu 340 de locuri. De acolo vor ieşi gaze de eşapament. Mamele, bunicile, bunicii, oamenii din piaţa noastră centrală vor trebui să respire cu asta. O idee ”minunată”! Aplăudăm în picioare!

După dezbateri aprinse, a fost aprobată decizia de a returna proiectul, pentru îmbunătățire, în conformitate cu solicitările localnicilor. Oamenii spun că, deşi au reuşit păstreze strada pietonală, vor urmări atent evoluțiile în această direcție.

- Consider că am reuşit să apărăm, fiindcă aceasta este o metodă barbară de a distruge ceea ce ne-a rămas drept moştenire culturală a oraşului Bălţi.

- Voi continua lupta. Chiar dacă această decizie va fi luată pe ascuns, aşa cum le place să voteze, pe nu ştiu unde - te trezeşti că totul este aprobat -, eu voi aduna oamenii la proteste. Nu ştiu, voi aduna petiţii, opinia publică, pentru că este o decizie barbară.

- Peste o anumită perioadă, nu ştiu, peste 7-8 luni, ce vor mai prezenta? Fiindcă şi acest plan, pe care l-au dezbătut, a fost prezentat acum opt luni. Dar a fost prezentat acum şi nimic nu s-a schimbat. Nu ştiu, au încercat să-l aprobe prin metode ascunse sau au mizat că lumea nu va reacţiona.

Deputatul PSRM, Alexandr Nesterovski, ne-a declarat că oraşul Bălţi are nevoie de proiecte urbanistice, dar nu de proiecte care să înrăutăţească situaţia.

- Din cauză că au o abordare incompetentă în multe privinţe - reparaţia drumurilor, a băii şi multe altele, chiar şi aceeaşi fântână arteziană din centrul oraşului, ei încep, dar nu pot să termine. Încep şi abandonează.

Institutul de proiectări ”Urbanproiect” a fost selectat în bază de concurs să elaboreze planul de amenajare a zonei din centrul oraşului Bălți. Valoarea contractului semnat cu institutul depășește 150 de mii de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).