Marcați
Dialog diplomatic moldo-rus
Chișinăul și Moscova reiau dialogul diplomatic la nivel înalt. Ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Ambii au vorbit la Moscova despre trecerea la o etapă calitativ nouă în relațiile bilaterale. Pe agenda negocierilor au figurat subiecte ce țin de comerțul bilateral, anularea barierelor pentru circulația cetățenilor ruși în țara noastră, drepturile sociale ale imigranților moldoveni în Rusia, reducerea tarifelor pentru roaming și reglementarea problemei transnistrene. Serghei Lavrov a mai anunțat că Rusia ar putea începe, din 2020, procesul de distrugere a munițiilor depozitate la Cobasna.

După mai mulți ani de stagnare în relațiile bilaterale, Chișinăul și Moscova au pășit din nou pe calea cooperării. Noile realități politice de la Chișinău creează premise pentru renunțarea la retorica de confruntare și trecerea la un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, a declarat ministrul moldovean de Externe.

- Ultimii ani nu au fost ușori pentru relațiile moldo-ruse. Noi am parcurs o perioadă a neînțelegerilor și abordărilor diferite privind problemele nesoluționate, iar aceste probleme s-au înmulțit. De asta, eu tratez vizita mea ca pe un început al unui lucru comun, în vederea normalizării relațiilor între Federația Rusă și Republica Moldova. Aceasta este una dintre principalele direcții ale politicii externe a Guvernului Republicii Moldova. În cadrul întrevederii, a fost subliniată importanța reluări în volum deplin a relațiilor comercial-economice, care se află într-o stare ce nu corespunde nici intereselor statelor noastre, nici posibilităților noastre.

Partea rusă le-a solicitat autorităților de la Chișinău să examineze posibilitatea de a anula măsurile ce blochează accesul cetățenilor ruși în Republica Moldova și să asigure respectarea drepturilor vorbitorilor de limba rusă din țara noastră.

- Noi am abordat chestiunea cu privire la păstrarea pozițiilor limbii ruse în Moldova, iar colegii noștri au luat act de acest lucru. Mizez pe faptul că asta va împiedica reducerea artificială a spațiului pentru vorbitorii de limba rusă și pentru ruși în Moldova. Am convenit să se renunțe la măsurile ce încalcă regimul fără vize, la aplicarea măsurilor de restricție în adresa cetățenilor ambelor țări, și am atras atenția asupra asigurării drepturilor jurnaliștilor și la renunțarea la politica discriminării în adresa mass-media. La aceste acțiuni a recurs fostul Guvern al Moldovei în adresa presei de limba rusă.

O mare parte a timpului negocierilor a fost acordată proiectelor și inițiativelor de ordin social, a anunțat ministrul moldovean.

- Este în interesul nostru să protejăm interesele cetățenilor Federației Ruse și Republicii Moldova. Noi intenționăm să reluăm activitatea asupra proiectelor unei serii de acorduri bilaterale în domeniul migrației de muncă, asigurării cu pensii, recunoașterii reciproce a documentelor de studii, omologării permiselor de conducere. Totodată, partea moldoveană a propus noi inițiative, cum ar fi reducerea tarifelor pentru roaming între statele noastre.

O atenție sporită a fost acordată problemei transnistrene. Partea rusă a declarat că un pas important în acest proces va fi intenția Moscovei de a nimic munițiile învechite, depozitate în satul Cobasna din stânga Nistrului. Serghei Lavrov i-a transmis omologului său moldovean ultimele detalii în acest sens și a declarat că procesul ar putea începe din anul viitor.

- Noi astăzi le-am transmis colegilor noștri estimarea acțiunilor ce urmează a fi întreprinse. Este vorba de instalarea echipamentelor speciale, dislocarea specialiștilor, stabilirea surselor de finanțare, încheierea contractelor. Toate acestea trebuie îndeplinite cu respectarea normelor de securitate ale forțelor armate ale Federației Ruse. Altfel, nu va ieși nimic. Dacă vorbim despre termene, e vorba de puțin peste un an. Atât vor dura lucrările de pregătire, pentru ca totul să fie decis și pus pe hârtie. Sunt necesare contacte pe linia militarilor. Noi suntem deschiși pentru aceste contacte.

Ambii miniștri au stabilit ca serviciile diplomatice pe care le conduc să-și coordoneze acțiunile, încât dialogul bilateral să aibă un caracter neîntrerupt și ca fiecare acord la care se va ajunge să fie îndeplinit în beneficiul ambelor părți.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).