Marcați
Salarii mai mari pentru medicii de gardă
Medicii care lucrează în turele de noapte vor beneficia de majorări de salarii, începând din luna octombrie. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Acesta prevede acordarea unui supliment de la 190 până la 1.000 de lei pentru angajații instituțiilor medico-sanitare publice. De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru persoanele care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobîl. Banii vor fi destinați procurării sau reparației locuințelor.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a declarat că persoanele care lucrează între orele 22:00 şi 06:00 vor beneficia de un supliment la salariu. Acesta va începe de la 190 lei, pentru infirmiere pentru o gardă, și va ajunge până la 1.000 de lei, în cazul medicilor de la terapia intensivă. Mărimea sporului va depinde de complexitatea activității, profilul medical, dar și de nivelul instituției medicale. Ministrul și-a exprimat speranța că, prin această decizie, va fi soluționată problema deficitului de medici în spitale.

- În serviciul de asistență medicală urgență prespitalicească - ambulanța, mai simplu spus, avem foarte multe echipe fără medici, în ultimul timp am ajuns să avem echipe chiar fără asistenți medicali, deci personal medic. Anume din această cauză surmenajul este foarte mare, arderea profesională în unele profesii este foarte mare. În sistemul medical este nevoie de a majora salariile nu cum s-a făcut până acum - doar câte 100, doar cu 200 de lei la salariu, ceea ce sunt niște cifre absolut neînsemnate.

Pentru 15 persoane din nouă raioane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, Guvernul a alocat ajutoare materiale, sub forma unei indemnizații unice, pentru construcția, procurarea sau reparația locuințelor. Cheltuielile pentru executarea acestei măsuri ajung la 614 mii de lei.

- Hotărârea în cauză presupune că sunt în drept să beneficieze de indemnizații unice de la 12,5 mii lei până la 82 mii lei, în dependență de categoria beneficiarilor, următoarele categorii de persoane: persoanele care au participat la lichidarea consecințelor avarii de la Cernobîl, sau îmolnăvit ți au suferit de boală actinică, membrilor famiilor persoanelor care și-au pierdut viața în urma avariei.

Cabinetul de miniștri a aprobat și listele studenţilor din instituţiile de învăţământ superior şi profesional tehnic postsecundar, cărora li se acordă burse de merit în anul de studii 2019-2020, dar și lista celor care vor beneficia de bursa președintelui. Astfel, 15 tineri, inclusiv 10 studenți vor primi bursa președintelui în mărime de 1.385 de lei, iar cinci elevi ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic vor primi 1.075 de lei. Alți 12 studenți vor beneficia de bursa republicii, în valoare de 1.525 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).