Marcați
Audieri privind privatizarea ”Air Moldova”
Comisia parlamentară de anchetă ar putea prezenta, săptămâna viitoare, raportul privind privatizarea companiei ”Air Moldova”. Astăzi a avut loc ultima ședință a acestei structuri, în cadrul căreia au fost audiați fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu. Cei doi nu au putut oferi însă răspunsuri la toate întrebările membrilor comisiei.

În timpul audierilor, fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că procesul de vânzare a companiei ”Air Moldova” ține de competența Agenției Proprietății Publice.

- Nu, nu îmi amintesc. Probabil era responsabilitatea Agenției Proprietăți Publice. - Iarăși nu pot să vă răspund. - Nu cunosc. Nu pot să vă răspund. - Nu știu.

După audieri, fostul ministru a menționat că decizia de privatizare a companiei ”Air Moldova” s-a bazat pe faptul că aceasta era în prag de faliment.

- Eu nu cunosc care este situația acum în acest sector pentru că nu am următit o perioadă de timp dar se aștepta și se așteaptă ca sectorul transport aerian să se dezvolte. Colegii de la Agenția Proprietăți Publice, asta și a stat la baza urgentării, altfel compania mergea spe faliment și ei au mers în situația în care compania care a venit să investească și-a asumat aceste datorii și asta a fost soluția care au găsit-o pentru Moldova.

La rândul său, fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că procesele de privatizare în Republica Moldova nu s-au desfășurat în interesele statului.

- Deci toate procesele de privatizare care au avut loc în Republica Moldova au fost organizate după mine conform unor proceduri care nu respectă cerințele, cel mai bine interesul public. Unul din elemente fiind termenul de formulare a ofertelor. După mine este imposibil să vină un ofertant serios într-un termen de 39 de zile, bine s-au dacă dădeam 69 de zile, oricum acest termen este total insuficient.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, declarațiile fostilor demnitari, audiați până acum, denotă o neglijență față de procesul de deetatizare a proprietății publice.

- Probabil săptămâna viitoare pe subiectul "Air Moldova" vom avea o înțelegere deplină. Îl vom prezenta în cadrul Comisiei de Anchetă tuturor membrilor, după care, dacă va fi acceptat, raportul va merge în plenul Parlamentului. Din punctul nostru de vedere, a existat foarte multă neglijență, atât la evaluarea activelor și a stării companiei "Air Moldova". Au existat niște proceduri încălcate de către Comisia de Privatizare și, evident, de Agenția Proprietății Publice, dar mai multe concluzii o să vi le pot spune numai după ce raportul va fi încheiat.

Membrul comisiei parlamentare de anchetă, deputatul PSRM Petru Burduja, s-a arătat nedumerit de faptul că unii funcționari, care au fost implicați în privatizarea ”Air Moldova”, nu au răspunsuri la multe întrebări esențiale.

- Atunci când se vorbește că nu cunosc ce condiții a avut concursul de privatizare din partea Ministerului de Economie, pe când Ministerul de Economie deținea Președinția, Consiliul de administrație "Air Moldova", mai mult ca atât, Ministerul de Economie avea reprezentant în cadrul Comisiei de privatizare, și cu toată stima și cu tot respectul, domnul ministru spune că nu cunosc, nu știu, nu am văzut, apar multe semne de întrebare.

La audieri a fost invitat și fostul prim-minstru Pavel Filip. El nu s-a prezentat însă la comisie. De asemenea, au lipsit conducătorii companiilor ”Civil Aviation Group” și ”Blue Air”, care au cumpărat ”Air Moldova”. Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, a anunțat că a făcut un demers către ministrul de Interne, Andrei Năstase, prin care i-a cerut ca reprezentanții celor două companii să fie aduși forțat la audierile comisiei parlamentare de anchetă. Tot astăzi, membrii Comisiei parlamentare speciale au audiat nouă persoane implicate în procesul de concesionare a ”Gărilor şi Staţiilor Auto”. Deputații nu au oferit detalii în urma acestor audieri. Ei au promis însă că vor prezenta un raport în acest sens în plenul Parlamentului. Agenția Proprietății Publice a dat în concesiune toate gările și stațiile auto din Republica Moldova în decembrie 2018, firmei ”Gările Auto Moderne”, singura participantă la concurs.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).