Marcați
Fără soluții pentru problema duhorii
Cauza mirosului neplăcut din Capitală este lipsa microorganismelor în nămolul de la stația de epurare. Explicația a fost oferită astăzi de către directorul întreprinderii municipale ”Apă-Canal Chișinău”, la ședința Guvernului. El a mai spus că în sistemul de canalizare se scurg lichide cu o concentrație de poluanți ce depășește de 50 de ori norma admisibilă, iar administrația publică locală nu a întreprins în ultimii ani măsurile necesare pentru a soluționa problema.

Directorul ”Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meșca, a declarat că nămolul deshidratat de la stația de epurare este depozitat pe teritoriul întreprinderii, în șapte lacuri de acumulare, cu adâncimea de până la 12 metri fiecare. Din 2009 până în 2018, acolo au fost depozitate aproximativ 770 de mii de tone de nămol. Unele lacuri s-au zvântat, însă altele continuă să fermenteze şi să emane duhoare.

- În perioada iulie-august, a fost o perioadă uscată. Apa nu s-a evaporat și nămolul din aceste lacuri continuă să se fermenteze și să elimine în atmosferă cantități mari de miros neplăcut.

Valeriu Meșca a mai spus că la apariția mirosului neplăcut contribuie reziduurile care se scurg în sistemul de canalizare de la diferiți agenți economici. Ca urmare, crește concentrația de fosfați, proteine și detergenți.

- Conținutul de detergenți este este circa de 50 de ori mai mare decât normativele. Toate aceste diversări au contribuit la faptul că culturile de bacterii care sunt în stație - bacterii bune care trebuie să prelucreze toate apele uzate de la circa 20 de bacterii bune, deci, au rămas circa două-trei tipuri de culturi bune.

Întrebat de prim-ministrul Maia Sandu ce măsuri a întreprins pentru a soluționa problema mirosului urât din Chişinău, directorul întreprinderii nu a putut oferi un exemplu concret. Mai mult, a dat asigurări că situația nu se va schimba în curând.

- Trebuie să notificați Procuratura și alte instanțe atunci când vedeți că lucrurile nu se întâmplă așa cum trebuie. Dumneavoastră trebuie să verificați și să vă asigurați că microorganismele nu ajung la două procente, pentru că mie mi se pare că două procente este aproape zero procente, și asta înseamnă că nu avem microorganisme acolo, și dumneavoastră încercați să ne povestiți că la Stația de Epurare totu-i bine și frumos. Nu poate să fie bine și frumos cu două procente de microorganisme care nu au murit. - Situația nu o să se schimbe degrabă. Vă asigur. - Dacă nu o să întreprindeți acțiuni, evident nu o să se schimbe.

Valeriu Meșca a declarat că, împreună cu reprezentanții ai întreprinderii ”Spații Verzi”, lucrează la un proiect privind transformarea în îngrășăminte a nămolului depozitat la stația de epurare, cu ajutorul frunzelor colectate din Chișinău. În acest sens, Regia ”Spații Verzi” a alocat 1,9 milioane de lei.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).