Marcați
Preț uriaș pentru a scăpa de duhoare
Autoritățile Capitalei intenționează să solicite o expertiză internațională independentă, pentru a afla cauza mirosului neplăcut. Decizia a fost aprobată în cadrul unei ședințe speciale a Primăriei, la care au participat şi activişti civici din suburbii. Potrivit primarului general interimar, Adrian Talmaci, problema este complexă, însă la prima etapă e nevoie de a-i identifica şi amenda pe agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea în lipsa unor instalații de epurare primară. Următorul pas este curățarea albiei râului Bâc şi construcţia unei noi staţii de epurare. Doar pentru ultima acțiune sunt necesare investiţii de 200 de milioane de euro.

Spiritele s-au încins chiar la începutul şedinţei, iar discuţiile au continuat pe un ton ridicat. Activiştii civici au atenționat că problema mirosului greu a depăşit hotarele Chişinăului.

Primarul general interimar, Adrian Talmaci, i-a informat pe participanții la şedinţă despre faptul că staţia de epurare a fost construită încă în anii `60 ai secolului trecut. De aceea, nu mai corespunde cerinţelor şi nici nu are capacitatea necesară de filtrare.

Reprezentanții întreprinderii ”Apă-Canal Chişinău” spun că principalul pericol pentru ecosistemul râului Bâc, dar şi pentru oraş, în general, sunt agenţii economici, care nu dispun de staţii de epurare, deşi legislația îi obligă.

Consilierul PSRM din Consiliul municipal Chişinău, Alexandr Odinţov, consideră că doar aplicarea amenzilor nu este în măsură să asigure ordinea în acest domeniu. De aceea, participanții la şedinţă au decis crearea unei comisii, care să se ocupe de selectarea unei organizaţii internaţionale independente, cu scopul de a oferi o expertiză obiectivă privind starea ecosistemului râului Bâc. De asemenea, comisia urmează să identifice adevărata sursă a duhorii din Chişinău. Abia după asta, se va putea vorbi de curățarea râului, implementarea deciziilor ce oferă dreptul nu doar de a amenda, ci şi de a retrage licenţa de activitate a agenţilor neonești, a subliniat Alexandr Odințov.

- Trebuie de curăţat albia răului Bâc. Noi i-am solicitat primarului interimar, în primul rând, să identifice un expert internaţional, care poate oferi o expertiză profesionistă privind cauza situaţiei în care ne aflăm. Doi. Să identifice surse de finanţare internaţională, inclusiv finanţări nerambursabile, din fonduri ecologice, pentru curăţarea integrală a râului Bâc, atât în amonte de Chișinău, cât şi în aval de de staţia de epurare, ca locuitorii din suburbii să nu mai simtă această putoare.

Potrivit organizației neguvernamentale ”Ecodava”, în acest an, pe tot cursul râului Bâc au fost depistate peste 22 de mii de surse de poluare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).