Marcați
Moldovenii renunță la telefonia fixă
Tot mai mulți moldoveni renunță la telefonia fixă. Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației arată că, în jumătate de an, numărul abonaților acestui serviciu s-a micșorat cu peste 17 mii și a ajuns la puțin peste un milion. Și numărul minutelor de convorbiri la telefonul fixă a înregistrat o descreștere față de anul trecut cu aproape 13 la sută. Ca urmare, volumul total al vânzărilor pe acest segment al pieței s-a micșorat cu peste 50 de milioane de lei și a depășit 234 de milioane.

Potrivit datelor oficiale, volumul convorbirilor de la telefonul fix peste hotare s-a micșorat cu 32 la sută, iar cel al convorbirilor în rețelele naționale – cu 14 la sută. De asemenea, moldovenii au sunat mai puțin de la telefonul fix la cel mobil, cu cu opt la sută față de prima jumătate a anului trecut. Reprezentantul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Corneliu Perlog, explică scăderea numărului abonaților telefoniei fixe prin dezvoltarea vertiginoasă a celorlalte tehnologii de comunicare.

- Acest trend descendent, să-i spunem așa, care a fost conturat pe parcursul ultimilor ani, se datorează avantajelor serviciilor de telefonie mobilă, prin faptul că au accesibilitate oriunde, mobilitate și, bineînțeles, acces la internet, prin intermediul telefonului mobil.

Oamenii confirmă că nu mai au nevoie de telefonia fixă, deoarece se descurcă exclusiv cu telefonul mobil.

- Telefonia mobilă. - De ce? - Pentru că telefonia mobilă este mai ușor de comunicat între oameni. Telefonia fixă eu cred că rămâne deja în trecut.

Eu mă folosesc când plec acasă, fiindcă îmi sun mămica, dar mămica are 85 de ani și cu mobilul, i-am cumpărat de două ori, și nu se poate folosi.

Statisticile mai arată că, în aceeași perioadă, numărul clienților telefoniei mobile a scăzut cu peste 16 mii și a totalizat 4,3 milioane, în timp ce volumul minutelor vorbite a crescut aproape 20 de milioane și a însumat trei miliarde 83 de milioane. Cât privește internetul mobil, numărul utilizatorilor a crescut cu 324 de mii și a totalizat un milion 344 de mii. Volumul traficului a crescut cu 18 la sută și a însumat 48 de milioane de gigabaiți, iar volumul vânzărilor a sporit cu 15,4 la sută și a ajuns la 575 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).