Marcați
Pe urmele problemei urât mirositoare
Vina pentru mirosul insuportabil, care a cuprins Chișinăul de câteva zile, o poartă conducerea stației de epurare. De această părere este liderul Mișcării ecologiste ”Ecodava”, Igor Sârbu. El a declarat că sumele imense, pe care le alocă municipalitatea, după ce s-a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ar fi permis construcţia unei noi staţii, însă, în realitate, situaţia se degradează constant. De cealaltă parte, primarul general interimar, Adrian Talmaci, spune că, deşi necesită modernizare, staţia nu este responsabilă de emanarea mirosului greoi.

Pe tot cursul de 155 de kilometri al râului Bâc, de la izvorul din satul Temeleuţi, raionul Călăraşi, până în satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, ecologiştii au descoperit, în acest an, peste 22 de mii de surse de poluare. Cea mai mare lovitură pentru ecologia râului Bâc poate fi văzută însă în locul în care se scurg apele reziduale de la staţia de epurare.

La şedinţa operativă de luni a serviciilor municipale, primarul interimar Adrian Talmaci a dat asigurări că mirosul greoi nu vine de la staţia de epurare.

Edilul a menționat și că Primăria nu poate soluţiona problema cu forțele proprii. Pe de altă parte, liderul Mişcării ecologiste ”Ecodava”, Igor Sârbu, este categoric și insistă că, după mirosul şi culoarea apei care se scurge în râu, este clar că situaţia este alta decât o prezintă conducerea Primăriei.

În opinia ecologistului, din fondurile alocate, acum câțiva ani, pentru soluționarea problemelor de la stația de epurare a Capitalei se putea construi o stație nouă.

Potrivit lui Igor Sârbu, problema apei poluate nu rezidă doar în mirosul insuportabil.

În context, vicepreședintele Parlamentului, Ion Ceban, care a fost și președinte al fracțiunii PSRM din CMC, a menționat că problema necesită o abordare complexă.

”Când vorbeam despre soluția pe care a implementat-o cineva acum câțiva ani și afirma că va fi pe zeci de ani înainte, ca și pietonala (...) ziceam că e temporară și una dintre cele mai proaste alternative și că mirosul, ca și efectele negative, vor fi resimțite din plin deja peste 2-3 ani. Atunci am fost criticați. Astăzi, s-a adeverit. Pentru a elibera orașul de această putoare este nevoie nu doar de voință politică, dar și de o abordare fără trișare. În scurt timp, vom prezenta soluțiile ce implică proiectele curente în derulare, completate cu soluții care să rezolve definitiv problema”, a subliniat Ion Ceban.

Potrivit contractului semnat în cadrul Programului de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă din municipiul Chișinău, valoarea lucrărilor, care se vor încheia în 2021, ajunge la 62 de milioane de euro.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).