Marcați
Strategie pentru vinificatori
Pentru prima dată din 2013, în Moldova s-a înregistrat o creștere a stocurilor producției vinicole. Este vorba de o creștere cu 27 la sută sau cu 45 de mii de tone. În această situație s-a ajuns din cauza producției excesive de struguri în Europa, în ultimii doi ani, spun specialiștii. Soluțiile pentru depășirea acestei probleme au fost formulate astăzi, la o conferință tematică, organizată în Capitală.

Vinificatorii moldoveni nu pot concura la preț cu cei de peste hotare. Asupra costului se răsfrâng cheltuielile în urma întreținerii plantațiilor și cele pentru întreținerea tehnicii la întreprinderi. Necesitatea soluționării problemei a apărut demult. De aceea s-au și întrunit vinificatorii, viticultorii și reprezentanții statului.

Scopul conferinței tematice a fost stabilirea unui dialog eficient între producători și autorități, pentru a elabora o strategie care să protejeze companiile naționale de pierderi.

Potrivit producătorilor, întreținerea plantațiilor multianuale implică multă muncă fizică. Numărul muncitorilor se micșorează însă în fiecare an, în timp ce crește vârsta medie a acestora. Asta duce la scumpirea producției finale și scade productivitatea muncii. În plus, în acest an, viticultorii au fost nevoiți să cheltuie pentru lupta împotriva dăunătorilor, a căror înmulțire a fost favorizată de ploile torențiale.

Pentru a deveni competitivi pe piața externă, producătorii moldoveni spun că este nevoie de implementarea noilor tehnologii în industria viti-vinicolă, cu ajutorul unor programe de stat.

În ultimii doi ani, volumul total al producției de struguri în țara noastră a ajuns la 311 mii de tone. În acest an, autoritățile estimează un volum al producției de până la 356 de mii de tone.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).