Marcați
Inițiativă pentru dezvoltarea științei
Administrația prezidențială și Academia de Științe au elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului cu privire la știință și inovare. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Corneliu Popovici. La rândul său, președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu, a declarat că acest domeniu necesită sprijin din partea statului, după apariția mai multor probleme, în urma reformei din 2017, lansată de fosta guvernare.

În urma reformei inițiate de fostul regim, Academia de Științe a rămas fără institutele de cercetare, fiindu-i atribuit un rol secundar de structură consultativă, a explicat președintele AȘM, Ion Tighineanu.

Recentele schimbări s-au răsfrânt și asupra finanțării domeniului științific. În prezent, statul acordă pentru cercetări doar 0,3 la sută din produsul intern brut, în timp ce în țările europene alocările sunt de 10 ori mai mari, subliniază Ion Tighineanu.

Potrivit consilierului prezidențial Corneliu Popovici, domeniul științei este printre prioritățile președintelui țării.

Între timp, Moldova are nevoie de ajutorul oamenilor de știință, din cauza problemelor care nu pot fi soluționate fără implicarea mediului academic, a mai spus consilierul prezidențial Corneliu Popovici.

Noile amendamente la Codul cu privire la știință și inovare îi vor fi prezentate Parlamentului în această toamnă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).