Marcați
Indexarea pensiilor de două ori pe an
Inițiativa președintelui Igor Dodon de indexare a pensiilor de două ori pe an a fost votată în prima lectură, cu voturile majorității deputaților din Parlament. Proiectul prevede că prestațiile sociale vor fi majorate primăvara, în 1 aprilie, şi toamna, în 1 octombrie. Modificările urmează să intre în vigoare din 2020.

Potrivit consilierului prezidențial Ion Chicu, prin această inițiativă, șeful statului urmărește asigurarea unui nivel mai înalt al protecției sociale pentru pensionari şi beneficiarii altor alocații de stat.

- Indexarea pensiilor şi alocațiilor sociale de stat de două ori pe an, la 1 aprilie şi 1 octombrie, începând cu anul 2020. Acest proiect a fost înregistrat în Parlament cu titlu de inițiativă legislativă a președintelui Republicii Moldova şi a fost inspirat din discuţiile cu cetăţenii şi reprezentanții sindicatelor. Beneficiari ai acestor amendamente, în primul an de aplicare, vor fi circa 500 de mii de persoane, numărul acestora extinzându-se de la an la an. Statul trebuie să asigure creșterea mărimii pensiilor astfel încât pensia să permită un standard de viață adecvat.

Conform proiectului, la prima etapă, beneficiari ai indexării de două ori pe an vor fi persoanele cu o pensie mai mică decât minimul de existență pentru pensionari. Din 2021, această inițiativă se va extinde și asupra persoanelor cu o pensie mai mică decât valoarea a două minimumuri de existență, iar din 2023 şi pentru persoanele cu o pensie mai mică decât valoarea a trei minimumuri de existenţă pentru pensionari, a precizat consilierul prezidențial Ion Chicu.

- Esenţa indexării periodice a pensiilor şi alocațiilor sociale constă în ajustarea nivelului acestor plăţi sociale la evoluţia preţurilor de consum într-o perioadă oarecare. Proiectul respectiv vine să diminueze această perioadă de la 12 luni la șase luni, astfel încât mărimea indexării să reflecte evoluția prețurilor în ultimele şase luni.

Documentul urmează să fie votat şi în lectura a doua.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).