Marcați
Consultări privind indexarea pensiilor
Președintele Igor Dodon a lansat o inițiativă legislativă privind indexarea pensiilor de două ori în an. Prima dată, în 1 aprilie, vor fi modificate toate pensiile, iar a doua oară, în 1 octombrie, doar cele mai mici de minimul de existență, adică alocațiile a aproximativ 400 de mii de beneficiari. Din 2021, a doua indexare va fi aplicată pentru vârstnicii care primesc o pensie ce nu depășește valoarea dublă a minimului de existență, adică aproximativ 3.000 de lei. Pentru 2022, la a doua etapă a indexării vor fi vizați pensionarii care primesc mai puțin de valoarea triplă a minimului de existență. Proiectul a fost supus consultărilor cu reprezentanții sindicatelor, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Consilierul președintelui pentru politici sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că indexarea din 1 aprilie rămâne în vigoare pentru toți pensionarii și se va calcula în baza mediei indicelui prețurilor de consum din ultimii trei ani.

-În cazul în care acest indicator poate fi negativ sau chiar poate fi mai mic decât indicele prețului de consum pentru ultimul semestru al anului precedent, deci ca bază se va lua acel indicator care este mai mare și adică poate fi aplicat indicele de prețului de consum pentru ultimul semestru al anului precedent.

În cazul indexării din 1 octombrie, se propune creșterea treptată a numărului beneficiarilor, până în 2022. În primul an de implementare, 2020, de a doua indexare vor beneficia aproximativ 400 de mii de oameni, care au o pensie sub minimul de existență, adică 1.574 de lei.

- Acest proiect este unul social și este axat pe acea indexare a pensiilor în primul an de implementare care sunt cu pensia sub minimul de existență. Deci, la 1 octombrie ne axăm anume pe acea categorie care au niște pensii cu o valore mai mică. Respectiv cum am menționat impactul trebuie să fie de ordin social și să consolideze puterea de cumpărare a pensionarilor reieșind din acea majorare de care vor beneficia.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, a salutat inițiativa șefului statului.

-Este bine că este în unison. În cazul de față trebuie să găsim formula cea mai echitabilă pentru pensionari pentru că avem un număr exterm de mare. În cazul de față evident că formula care se propune, în principiu,probabil este una echitabilă, fiindcă dacă se va face gradual și anual începând cu 1 octombrie se va lărgi cercul pensionarilor care vor beneficia de a doua indexare, deci asta este un lucru bun și aceasta va duce la o echitate.

Proiectul are menirea de a asigura un nivel mai mare de protecție socială a pensionarilor și asigurarea unei corelări mai strânse dintre cuantumul pensiei și evoluția inflației, a explicat consilierul prezidențial Ion Chicu.

-În afară de faptul că de două ori se majorează, se indexează pensia, până la urmă noi, prin această modificare încercăm să aducem un echilibru sau o echitate pentru că noi știm prețurile pe parcursul anulu ipot evolua într-o măsură destul de semnificativă și dacă faci indexarea aceasta doar o dată pe an poți să ai situații când peste două trei luni nivelul pensiei este total necorelat cu evoluția prețului. Iată de ce este necesar măcar de două ori pe an să facem această indexare. În acest context președintele a inițiat proiectul respectiv.

Ion Chicu a mai spus că președintele Igor Dodon va transmite în curând proiectul pentru examinare în Parlament.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).