Marcați
Reguli noi pentru administrațiile locale
Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, modificări la Legea privind administrația publică locală, care prevăd noi reguli pentru alegerea președinților de raioane și de numire a viceprimarilor. Astfel președinții de raioane ar putea fi aleși din rândul consilierilor, și nu din afară, așa cum se întâmplă acum. Totodată, viceprimarii ar putea fi numiți direct, prin dispoziția primarului, dacă nu vor reuși să-i aleagă forurile locale.

În anul 2017, Partidul Democrat a modificat legislația privind administrația publică locală, încât pentru funcția de președinte de raion putea să candideze persoane care nu au participat în alegeri. Unul dintre autorii noilor modificări, deputatul Liviu Vovc, propune ca la cârma raioanelor să ajungă doar cei care au obținut sprijinul alegătorilor.

- Președinții de raion trebuie să fie aleși din rândul consilierilor raionali, pentru că președintele raionului trebuie să fie o persoană reprezentativă și să fie aleasă de către cetățeni. Cetățenii trebuie să știe cine trebuie să fie președintele raionului și nu este normal ceea ce s-a întâmplat până acum, din 2017, când a fost modificată legea astfel ca președintele de raion să fie aleasă o persoană despre care alegătorii să nu știe nimic în cadrul scrutinului.

O altă propunere le oferă primarilor posibilitatea de a numi viceprimarii prin dispoziții, dacă în ședințele consiliilor locale nu se reușește alegerea dintre candidaturile propuse de primari.

- Scopul acestei idei este că puterea locală executivă trebuie să aibă o autonomie și primarul trebuie să aibă dreptul ca să-și facă o echipă în care are încredere și cu care va putea lucra.

Fracțiunea PSRM a susținut proiectul, argumentând că greșelile comise cu rea-intenție de fosta guvernare trebuie corectate în regim de urgență.

-Am comunicat deja despre această problemă majoră creată de fosta guvernare, atunci când cuiva îi era foarte convenabil să aducă de mânuță o persoană din stradă și să-l numească președinte de raion. De aceea cu cea mai mare plăcere vom repara această greșeală această problemă și vom susține ca consilierii raionali care vor fi aleși la 20 octombrie să aibă posibilitatea de a alege președinții de raioane din rândul lor.

După ce a fost aprobat cu majoritate de voturi, proiectul de lege urmează a fi dezbătut și în a doua lectură. Noile prevederi vor fi valabile după alegerile locale din 20 octombrie.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).