Marcați
Tinerii nu mai vor să fie constructori
Numărul tinerilor care depun actele pentru studii profesionale de zugrav, tencuitor și tâmplar se micșorează în fiecare an. Administrația unei școli de profil din Capitală a anunțat că, în primele patru zile de la începerea perioadei de admitere, la cele trei meserii au fost recepționate doar șase dosare. Dacă această tendință se va menține, instituția riscă să nu întrunească numărul necesar de elevi pentru formarea nici a unei grupe.

De la începerea perioadei de admitere, adică de luni, la Școala Profesională Nr. 7 din Capitală și-a depus dosarul pentru meseria de zugrav un singur elev. La specialitatea de tâmplar au fost recepționate două dosare, iar la cea de tencuitor - trei. Secretara comisiei de admitere a instituției, Diana Clipaci, ne-a declarat că, față de anul trecut, numărul tinerilor care au manifestat dorința de a se înscrie la studii s-a micșorat.

-Comparativ cu anii precedenți, sunt mai puțini. Dacă în ceilalți ani erau câte 15 pe zi, anul acesta - 10-11. Este în descreștere. Ar trebui să mai lucrăm un pic cu orientarea profesională, ca să informăm elevii despre meseriile respective și sperăm că o să fie și cererea altfel.

La rândul său, managerul instituției, Alexandru Ciobanu, a declarat că devine tot mai problematică formarea grupelor pentru specialitățile din construcții.

- Dacă vorbim de fluxul care este la moment comparativ cu această perioadă a anului trecut deci fluxul este mai mic. Avem meserii mai puțin solicitate - tencuitori, zugravi, fierari betoniști dar tot depinde de cât sunt de informați în privința avantajelor meseriei date.

Alexandru Ciobanu a mai spus că exact aceste meserii sunt extrem de solicitate și bine plătite pe piața forței de muncă.

-Din discuțiile cu agenții economici și din cunoștințele de la colegii și partenerii cu care colaborăm în domeniul construcției salarile sunt bune și chiar și din discuțiile cu elevii care merg la practică vorbesc că salariile pentru nivelul de cunoștințe și pentru ce pot oferi ei agenților economice salariul este cumva motivant anume ce ține de domeniul construcției. Le vorbim despre colaborările noastre, le vorbim despre întreprinderile care au o activitate pe piața muncii și care oferă locuri de muncă și salarii atractive. Vorbi despre avantajele dezavoltării tehnologiilor moderne. Fiindcă fiecare meserie devine mai ușoară de practicat în procesul de dezvoltare.

În Republica Moldova sunt 43 de școli profesionale.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).