Marcați
Întrevedere Greceanîi-Medvedev
Zinaida Greceanîi a avut astăzi o întrevedere și cu prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev. Șeful Executivului de la Moscova a declarat că noua guvernare de la Chișinău îi oferă Moscovei speranța că Republica Moldova va ieși din declinul social-economic, în care s-a aflat în ultimii ani. La rândul său, Zinaida Greceanîi a menționat că deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă a lovit, în primul rând, în bunăstarea moldovenilor, iar acest lucru urmează să se schimbe, odată cu instaurarea noii guvernări.

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a constatat cu regret că, în ultimii ani, relațiile dintre Moldova și Rusia au trecut printr-o serie de turbulențe, care au lovit serios în cetățenii moldoveni și în interesele Republicii Moldova. Noile realități politice de la Chișinău aduc speranța că lucrurile vor reveni în normalitate, a spus Medvedev.

"Sperăm că noua configurație, care s-a format în Parlament, noul Guvern vor ajuta țara voastră să iasă din procesele complicate prin care statul a trecut în ultimii ani. Noi vorbim despre asta destul de sincer. Statele noastre sunt apropiate. Un număr mare de cetățeni din țara voastră lucrează la noi. Dar și colaborarea care, anterior, era una productivă pentru ambele state, a intrat în colaps, o anumită perioadă. Probabil, asta nu e tocmai bine. Acum, trebuie de făcut toul și pe linia parlamentelor, și pe linia guvernelor, ca această cooperare să se activizeze".

Dmitri Medvedev a mai spus că Moscova și Chișinăul au făcut deja primii pași spre restabilirea cooperării bilaterale. Este vorba de reanimarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care va pune în dezbatere cele mai stringente subiecte de pe agenda comună.

La rândul ei, Zinaida Greceanîi a declarat că autoritățile de la Chișinău își doresc restabilirea cât mai grabnică a cooperării cu Federația Rusă.

"Sperăm că Comisia interguvernamentală își va începe activitatea. Noi ne dorim asta foarte mult, pentru că la noi au apărut probleme. Deci este, în primul rând, în interesul nostru. Noi trebuie să le depășim și să găsim soluții".

Părțile au convenit că vor stabili o comunicare permanentă și vor interacționa activ, pentru a recupera beneficiile reciproce, care au fost ratate în anii de stagnare în relațiile bilaterale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).