Marcați
Întrevedere Dodon-Kozak
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, care a venit cu o vizită de lucru în țara noastră. La întrevedere au mai participat viceministrul afacerilor externe a FR, secretarul de stat, Grigorii Karasin, și ambasadorul Federației Ruse în țara noastră, Oleg Vasnețov.

S-a discutat un spectru larg de chestiuni cu privire la relațiile moldo-ruse în format bilateral și multilateral, inclusiv în cadrul Comunității Statelor Independente și al Uniunii Economice Eurasiatice.

Oficialii au examinat perspectivele de extindere a relațiilor comercial-economice și au remarcat cu satisfacție creșterea cifrei de afaceri dintre țările noastre, care la finele anului 2018 a constituit 940 milioane de dolari. În anul 2017, această cifră era de 826 de milioane, iar mai devreme cu un an – 769 de milioane. În perioada ianuarie – martie 2019, volumul exporturilor de fructe proaspete în Rusia a crescut cu 27%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În același timp, exporturile de legume conservate au crescut cu 20%, iar cele ale producției vinicole – cu 43%.

De asemenea, interlocutorii au abordat subiectul privind continuarea exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața rusă. Menționăm că în rezultatul înțelegerilor la care Igor Dodon a ajuns cu omologul său, Vladimir Putin, Federația Rusă a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, pentru perioada de la 1 ianuarie pînă la 1 iulie curent. Totodată, oficialii au discutat parametrii noului contract pentru livrarea gazului rusesc în țara noastră după 1 ianuarie 2020.

În timpul dialogului, Igor Dodon a reiterat poziția și interesul Republicii Moldova de a promova și în continuare o politică externă echilibrată în raport cu partenerii externi ai RM. De asemenea, interlocutorii au discutat despre situația politică internă din țară după organizarea, la 24 februarie, a alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

O atenție deosebită a fost acordată stării de lucruri cu privire la reglementarea diferendului transnistrean. S-a făcut un schimb de opinii privind posibilitatea de abordare a acestui proces la un nou nivel calitativ, în baza politicii de consolidare a încrederii, cu respectarea principiilor suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).