Marcați
”Sânge sigur pentru toți”
În Moldova a început campania națională de donare a sângelui, organizată anual de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Scopul acesteia este informarea și educarea cetățenilor privind necesitatea de a dona sânge în mod benevol. Voluntarii care au răspuns îndemnului spun că este un gest nobil, care trebuie făcut de fiecare dintre oamenii sănătoși.

Campania de donare a sângelui a început în acest an în 25 mai, cu genericul ”Sânge sigur pentru toți”. Dacă în anii precedenți evenimentul dura doar până în 14 iunie, de data aceasta, campania se va încheia în 25 iunie, în conformitate cu solicitările în creștere din partea voluntarilor. În total, pe teritoriul țării vor funcționa 50 de puncte de colectare a sângelui. Pentru prima dată, vor fi organizate și puncte mobile, care vor merge prin sate, a anunțat directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Donatorii de sânge trebuie să întrunească anumite criterii și să completeze o anchetă. După studierea acesteia și după consultarea pacientului, sunt colectate probe pentru stabilirea grupei sangvine şi nivelul hemoglobinei. Dacă totul este în regulă, începe procedura de donare, a explicat directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Oamenii spun că donează sânge în mod benevol deoarece este o modalitate frumoasă de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie.

În anul 2018 au fost înregistrate aproape 75 de mii de donări de sânge și componente sangvine. Numărul voluntarilor a ajuns anul trecut la 63.500.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).