Marcați
Veteranii și victimele de la Cernobîl vor beneficia de un examen medical gratuit
Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat două ordine în care se menționează că, pe perioada lunii mai, veteranii de război și participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl vor beneficia de un examen medical complex gratuit.

Pe lîngă investigațiile necesare și prescrierea tratamentelor de către medicii de familie, veteranii și victimele catastrofei de la Cernobîl vor butea beneficia și de certificate de odihnă sanatorială. La fel, aceștia vor primi medicamente gratuite sau parțial compensate. Cheltuielile pentru examenul medical complex va fi acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Copiii persoanelor care au avut de suferit în urma dezastrului de la Cernobîl, născuți după anul 1986, se pot adresa și ei la medic după același control medical complex, inclusiv cu organizarea consultațiilor și internărilor în cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Pînă la finele anului, Ministerul va efectua un studiu științific privind starea de sănătate a copiilor, născuți de părinți care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Studiul urmează să determine dacă maladiile copiilor pot avea legătură cauzală cu efectul radiației ionizate transmise de părinți.

În anul 2015, circa 21 800 de veterani de război și 2038 de participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl se aflau sub supraveghere medicală.

NOI.md
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).