Marcați
Moldova se îndreaptă spre prăpastie
Numărul moldovenilor care consideră că lucrurile în țara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită a ajuns la 86 la sută. Așa arată datele Barometrului opiniei publice, executat de CBS-Axa, la comanda Institutului de Politici Publice. În același timp, numărul oamenilor care consideră că lucrurile se desfăşoară într-o direcţie corectă a scăzut până la cel mai jos nivel din 2003 - doar șapte la sută.

Datele cercetării sociologice, care a avut loc în luna aprilie, arată că a crescut și numărul oamenilor nemulțumiți de situația economică. Peste 83 la sută dintre moldovenii intervievați au declarat că sunt fie deloc mulțumiți, fie nu prea mulțumiți de situația economică actuală. Alți aproximativ 14 la sută susțin că sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți, în timp ce doar 0,2 la sută s-au arătat foarte mulțumiți de situația economică din țară.

"86 la sută din respondenți au zis că direcția în care mergem este greșită și doar 7, 4 la sută au zis că direcția este bună. Atenție! Nu este vorba despre sud-est sau nord-vest sau nord-est. Este vorba despre acel sentiment general de evoluție a lucrurilor în țară", a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Un alt aspect negativ, scos în evidență de sondaj sunt politicile statului în mai multe direcții. Cele mai mari nemulțumiri au fost exprimate în raport cu măsurile întreprinse pentru pensii, salarii și împotriva corupției. La aceste capitole, peste 70 la sută dintre intervievați au exprimat o atitudine negativă. Mai mult de 60 la sută sunt nemulțumiți de locurile de muncă și de nivelul de trai, iar aproximativ 62 la sută - de asistența medicală.

De asemenea, 78 la sută dintre oameni au declarat că trăiesc fie la limita, fie sub limita sărăciei. Aproximativ 40 la sută au arătat că veniturile de care dispun nu le ajung nici pentru strictul necesar. Cei care dispun de venituri ce le permit un trai decent nu reprezintă mai mult de 18 la sută și doar 0,5 la sută își permit să-și cumpere tot de ce au nevoie.

"Acum trei sondaje în urmă, în 2014, în special în toamnă 2014, peste 30 la sută din respondenți erau îngrijorați de posibilitatea unui război în zonă. Acest procentaj scade. Acum, criza financiară rămâne o problemă importantă pentru cetățenii noștri", a menționat Arcadie Barbăroșie.

Sondajul a mai aratăt că moldovenii au cea mai mare încredere în biserică, primării și mass media, iar la polul opus se alfă Guvernul, Preşedinţia şi Parlamentul.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).