Marcați
Raportul de activitate al Bașcanului
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a prezentat astăzi raportul pentru patru ani de activitate. Ea a menționat că, în această perioadă, au fost înregistrate îmbunătățiri în toate domeniile de activitate. Printre principalele realizări ale actualei administrații a regiunii este deschiderea a 2.000 de locuri de muncă, majorarea până la un miliard de lei a bugetului autonomiei, lansarea a 13 programe sociale, implementarea unor grandioase proiecte de infrastructură, acordarea sprijinului pentru businessul mic și mijlociu, modernizarea instituțiilor de învățământ și celor medicale. Alături de bașcan, în această zi importantă au fost nu doar sute de locuitori ai Găgăuziei, primari și ambasadori acreditați în Moldova, ci și președintele țării, Igor Dodon.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a intrat în sala arhiplină împreună cu președintele țării, Igor Dodon, sub aplauzele publicului. În cei patru ani de activitate la conducerea autonomiei, prioritare au fost dezvoltarea economiei, atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă, păstrarea și dezvoltarea limbii și culturii găgăuze.

"Sute de locuri de muncă au fost create prin programele de granturi ale Comitetului Executiv, partenerilor externi, precum și în zona economică liberă ”Valkaneș”. Am obținut crearea zonelor economice libere la Comrat și municipiul Ceadîr-Lunga. În premieră, în 2018, a fost lansat programul de subvenționare a producătorilor agricoli din Găgăuzia, dintr-un fond special. După o pauză lungă, pentru industria de fructe și legume și cea a vinurilor a Găgăuziei a fost deschis accesul pe piața rusă. Grație creșterii veniturilor proprii, din bugetul Găgăuziei au fost finanțate, în ultimii patru ani, zeci de proiecte de infrastructură, reparate școli, grădinițe, spitale, centre de sănătate, case de cultură, reabilitată infrastructura rutieră, desfășurate lucrări de alimentare cu apă și iluminare. Una dintre promisiunile mele electorale a fost deschiderea a cinci grădinițe noi. După patru ani, această promisiune este îndeplinită la nivel de 100%".

Un moment important în dezvoltarea Găgăuziei este atragerea sprijinului din partea partenerilor externi. Cele mai relevante exemple sunt Turcia și federația Rusă.

"Cu sprijinul Agenției pentru dezvoltare a Turciei ”TIKA”, la Ceadîr-Lunga a fost dată în folosință o casă cu multe apartamente, în care 15 familii, care au rămas fără adăpost, în urma inundațiilor, au obținut apartamente confortabile. O serie de proiecte importante de infrastructură a fost realizată în Găgăuzia de primăria orașului Altîndaa. Este vorba de reconstrucția casei de cultură și construcția casei de creație la Comrat, construcția noului bloc al Azilului pentru Vârstnici la Ceadîr-Lunga. În curând, încep lucrările de reconstrucție a actualelor și de construcție a unor noi rețele de apă și canalizare în orașul Vulcănești. Destul de dinamic s-au dezvoltat relațiile și cu partenerul nostru strategic Federația Rusă. Regiunile partenere i-au oferit Găgăuziei sprinin în valoare de peste 35 de milioane de lei. Este vorba de tehnică pentru serviciile municipale, ambulanțe, autospeciale pentru pompieri, instrumente muzicale, echipament medical, computere pentru școlile noastre, literatură didactică și artistică".

Sprijinul deplin pentru activitatea bașcanului Găgăuziei a fost exprimat de către șeful statului. Igor Dodon a menționat că este alături de Irina Vlah încă din anul 2010.
"În calitate de președinte al Republicii Moldova, sunt foarte bucuros și cred că Moldova are noroc de un astfel de popor și o astfel de autonomie. Găgăuzia s-a transformat într-o perlă a sudului Republicii Moldova. Pentru a continua toate aceste începuturi bune, trebuie să rămânem alături de Irina Fiodorovna".

Alături de oamenii de rând din Găgăuzia și primari, activitatea Irinei Vlah a fost înalt apreciată de foștii bașcani.

De rezultatele muncii administrației Găgăuziei sub conducerea Irinei Vlah sunt mulțumiți și tinerii medici, oamenii de afaceri începători, studenții și tinerele familii. Ei spun că sprijinul pe care îl simt în ultimii ani din partea conducerii regiunii îi umple de încredere în viitorul Găgăuziei.

Irina Vlah a anunțat că va candida pentru un nou mandat de bașcan. Campania electorală pentru pretendenții la acest fotoliu începe mâine, 1 mai.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).