Marcați
Fabrică de asfalt și beton în Găgăuzia
În regiunea găgăuziei vor apărea sute de locuri de muncă, grație inaugurării unei fabrici mobile de asfalt și beton. Aceasta a fost înființată de o companie turcă în satul Bugeac din raionul Comrat. Forța de muncă va fi necesară atât pentru lucrări de producere, cât și pentru construcția porțiunii de drum Porumbreni-Cimișlia și centurii de ocolire a orașului Comrat.

Proiectul de construcție a celor două drumuri în autonomia găgăuză a fost prezentat de managerul companiei Onur Construction, Kenan Kesio. Acum, compania turcă a finalizat lucrările de pregătire și a construit în satul Bugeac din raionul Comrat fabrica de asfalt și beton. Pe teritoriul acesteia se află căminele pentru muncitori, birourile administrației și alte construcții, necesare pentru finalizarea, în trei ani, a proiectelor de infrastructură. În Moldova au fost aduse din Ankara mii de mașini și tehnică specială.

„Avem acum două proiecte. Pentru realizarea lor, am construit aici această bază. Conform planurilor noastre, am adunat aici oamenii și tehnica de care avem nevoie pentru realizarea acestor două proiecte. Aici vor fi 782 de unități de tehnică. Fabrica de asfalt și beton are capacitatea de 240 de tone. În această bază în care ne află, pot locui 228 de oameni. Pe toți acești oameni îi vom aduce din toate colțurile Moldovei - șoferi de greder, încărcători, șoferi de compactoare, șoferi pentru excavatoare. Avem cantină pentru personal, secția logistică, de asemenea, va fi aici, totul e aici. Aici va fi inima celor două proiecte”, a povestit Kenan Kesio

Cea mai mare parte a specialiștilor antrenați în proiect va proveni din Găgăuzia, a declarat adjunctul bașcanului regiunii, Vadim Ceban.

“Uneori, când va fi nevoie, vor fi și 430-450 de oameni. Proiectul prevede însă 387 de oameni. Adică sunt locuitori ai Găgăuziei, ai Republicii Moldova, inclusiv cetățeni turci, care vor avea permisul de a lucra aici, la acest obiect. Pentru noi, prioritate este crearea locurilor de muncă. Pentru a atrage cât mai multă lume în sectorul industrial și al drumurilor, în sectorul agroindustrial. Vom monitoriza. Noi avem relații bune cu antreprenorul. Este Primăria satului Bugeac, Comrat. Ei toți ni se alătură. Noi vom ajuta cu tot ce putem și, bineînțeles, vom monitoriza mersul lucrărilor”, a menţionat Vadim Ceban

La rândul său, primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, a declarat că centura de ocolire a orașului va soluționa problema accesului camioanelor.

„Problema centurii de ocolire a fost examinată la noi, la Comrat, deja, probabil, de mulți ani. De aceea, noi suntem foarte bucuroși că, în sfârșit, a avut loc licitația și compania turcă deja a venit și lucrările vor începe. Scopul orășenilor noștri este să scăpăm, în sfârșit, de camioanele de mare tonaj, ca ele să ocolească orașul nostru și să le ofere liniște localnicilor”, a subliniat Serghei Anastasov

Potrivit contractului semnat cu firma turcă, lucrările de construcție a ambelor drumuri urmează să se încheie în termen de trei ani. În 2019, antreprenorul urmează să finalizeze primii șase kilometri ai centurii de ocolire a municipiului Comrat și să înceapă lucrările pe porțiunea șoselei Porumbreni-Cimișlia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).