Marcați
Dodon ar accepta o coaliție PSRM-ACUM
Președintele țării este dispus să accepte o alianță parlamentară între PSRM și blocul ”Acum”. În opinia lui Igor Dodon, aceste două formațiuni au viziuni și principii politice diferite, însă un singur scop - de a produce o schimbare a puterii. ”În cazul în care socialiștii și reprezentanții ”Acum” vor ajunge la un compromis, îi aștept la Președinție, cu un candidat pentru funcția de prim-ministru”, a spus Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon consideră că socialiștii au adoptat o poziție corectă, de a nu iniția discuții privind viitoarele coaliții politice, până când Curtea Constituțională nu va valida mandatele de deputat.

“În primul rând, ei au ocupat locul întâi. În al doilea rând, ei spun foarte clar: ”Până când CC nu aprobă mandatele”. Da, CEC-ul a spus că sunt 35. Socialiștii au spus că nu sunt de acord cu șase circumscripții. S-ar putea să aibă și 40 de mandate. Dar poate să fie situația că au fost atacate circumscripțiile unde au câștigat socialiștii. Poate fi și 32 de mandate, și 33. De aceea, socialiștii au adoptat o poziție foarte clară: ”Așteptăm decizia CC și, după aceea, în calitate de partid, care a învins în această campanie, care a luat cele mai multe mandate”, ei mai departe trebuie să vină cu o ofertă. Pentru cine ei consideră oportun”, a spus Igor Dodon.

La ora actuală, logic ar fi ca socialiștii să se alieze cu opoziția de dreapta și să vadă ce pot face împotriva guvernării.

“Aceste două partide au foarte multe divergențe, dar au un lucru comun. Ambele părți au promis că vor face tot posibilul să schimbe guvernarea. Dacă le va ajunge înțelepciune, să se așeze și să discute. Asta ține de ei, nu de mine! Eu nu voi fi intermediar între ei. Decizia le aparține”, a continuat președintele.

Totuși, lupta politică din campania electorală ar putea împiedica formarea unei astfel de coaliții, atenționează șeful statului. Reprezentanții blocului ”Acum” au dus o luptă murdară și au atacat dur socialiștii. Aceeași poziție a fost menținută după alegeri, fapt ce trădează nedorința blocului electoral de a coaliza cu socialiștii împotriva democraților.

“Socialiștii nu au atacat pe nimeni niciodată. Chiar am urmărit. Pe nimeni. Nici din blocul ”Acum”. Însă blocul ”Acum”, în fiecare zi, bate în socialiști. Oare asta este tactica, să-ți cauți parteneri, bătând în fiecare zi în socialiști? Oamenii întreabă deja ce s-a întâmplat cu ei, de unde au căzut?”, a mai spus președintele Igor Dodon.

În încheiere, șeful statului a spus că, în cazul în care opoziția va avea suficientă înțelepciune de a închega un dialog, îi invită pe liderii acesteia la Președinție, să prezinte candidatura pentru funcția de prim-ministru.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).