Marcați
PSRM a depus la CEC 48 de sesizări
Partidul Socialiştilor a depus la Comisia Electorală Centrală 48 de sesizări și două contestații împotriva Partidului Democrat și Partidului ”Șor”. Potrivit reprezentantului PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, printre cele mai grave abateri admise în campania electorală de către democrați și membrii Partidul ”Șor” se numără coruperea alegătorilor, utilizarea resurselor administrative și folosirea fondurilor financiare nedeclarate. În acest sens, autorii contestațiilor solicită sancționarea și excluderea din cursa electorală a celor două formațiuni politice.

Candidatul PSRM în circumscripția națională Ion Ceban a declarat că formațiunea pe care o reprezintă este interesată ca alegerile din 24 februarie să se desfășoare fără abateri.

„Partidul Socialiștilor este cel mai important, cel mai mare partid de pe arena politică la momentul de față și orice tentativă de a ne scoate din cursă utilizând resursele adiminstrative sau presiunile politice asupra organelor cum este CEC-ul vor fi astfel catalogate. Noi o să vedem care vor fi deciziile acestei instituții, le urmărim cu atenție. Și am zis noi suntem gata să ne mobilizăm în orice moment pentru a protesta”, a subliniat Ion Ceban.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, nu a comentat declarațiile lui Ceban.

La rândul său, reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, a calificat drept abuzivă hotărârea CEC din 8 februarie, prin care Partidul Socialiștilor a fost sancționat prin avertizare. În opinia lui, în spatele acestei decizii ar sta interesul Partidului Democrat și Partidului ”Șor” de a elimina Partidul Socialiștilor din cursa electorală.

„Am venit astăzi cu 48 de sesizări și două contestații. În special, ne-am referit la Partidul Democrat și Partidul "Șor". Noi atenționăm asupra faptului că, în conformitate cu Codul Electoral, prim-ministrul Republicii Moldova și președintele Parlamentului în calitate de conducători ai autorităților publice centrale urmau să se suspende din funcțiile sale, iar nesuspendarea din funcție atrage anularea înregistrării acestora în calitate de candidați. Și am solicitat inclusiv și acest lucru. Ei sunt cei care utilizează resursul administrativ, ei sunt cei care duc la toate întâlnirile secretarii de stat, șefii de direcții, inclusiv primarii, funcționarii publici care amenință alegătorii”, a constatat Maxim Lebedinschi.

Contestațiile și sesizările depuse de PSRM urmează a fi examinate la următoare ședință a Comisiei Electorale Centrale. Potrivit ultimului sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aproximativ 50 la sută dintre alegători și-ar da votul pentru socialiști. Sondajul a fost realizat în perioada 4-9 ianuarie, pe un eșantion de 1.179 de oameni din 81 de localități. Marja de eroare este de trei la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).