Marcați
Piloții moldoveni au fost eliberați
Piloții moldoveni, capturați de talibani acum trei ani și jumătate în Afganistan, au fost, în sfârșit, eliberați. S-a întâmplat grație conducerii Federației Ruse, care a dat curs solicitării președintelui Igor Dodon de a se implica în acest sens. Șeful statului a anunțat că cei doi piloți moldoveni se află acum într-un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii va pleca personal pentru a-i aduce acasă.

Șeful statului a anunțat că eliberarea celor doi moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan din noiembrie 2015, a fost posibilă în data de 9 februarie. Din partea Președinției Republicii Moldova, toate acțiunile au fost coordonate de către consilierul prezidențial pentru misiuni speciale Pavel Voicu, vicepreședinte al Consiliului Suprem de Securitate, a precizat președintele Igor Dodon.

“Acum două zile, mi-a reușit să scoatem din captivitate cei doi piloți, care se aflau în Afganistan, reținuți de talibani. Ei, când au ajuns la Moscova, nu voiau să vorbească. Stăteau în colț, de frică, și, când a început consilierul meu să discute cu ei în limba moldovenească, ei au buhnit, amândoi, în plâns și au căzut în genunchi. Îmi asum angajamentul ca, în decurs de maxim o săptămână, personal să-i aduc aici, la Chișinău, pentru ca ei să poată să-și întrunească familiile”, a declarat președintele.

Igor Dodon a anunțat că, în decurs de două zile, urmează a fi finalizate și prezentate de către medicii de la Moscova rezultatele investigațiilor privind starea sănătății celor doi piloți moldoveni. Ei i-au mărturisit consilierului prezidențial că nu au mâncat aproape nimic în cei trei ani și jumătate, fiind asigurați doar cu pâine și apă.

„Anul trecut, eu m-am adresat prietenilor, partenerilor, conducerii din Federația Rusă. Pe parcursul ultimelor luni, au avut loc mai multe activități, mai multe acțiuni, destul de importante și, alaltăieri, două zile în urmă, în sfârșit, concetățenii noștri au fost recuperați din plen și au fost transportați la Moscova. La moment, piloții se află în spital. Starea sănătății este destul de bună. Lucrează medicii cu ei. Vreau să vă spun că, atunci când i-am adus la Moscova, ei nu credeau că acest lucru se poate întâmpla. Trei ani și jumătate, ei au fost ținuți într-o groapă în pământ, nu au văzut soarele”, a mai spus Igor Dodon.

Președintele le-a transmis un mesaj și familiilor celor doi piloți moldoveni, Leonel Buruiană, în vârstă de 37 de ani, și Mihai Crihana, în vârstă de 54 de ani.

“Vreau să informez membrii familiei că, după această conferință, după acest briefing, peste câteva minute, o să vă contacteze, aceste două persoane, o să vă contacteze la telefon. Eu înțeleg că sunt emoții destul de mari. Eu nu am putut să vă informez din timp. Aceste acțiuni au fost secrete, misiuni speciale. De aceea, orice scurgere de informație ar fi fost în detrimentul salvării concetățenilor noștri”, a subliniat șeful statului.

Igor Dodon a mai anunțat că piloții moldoveni lucrau oficial pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii, care, la rândul său, a întreprins mai multe tentative de a-i salva pe conaționalii noștri, însă nu a reușit. Șeful statului i-a mulțumit conducerii Federației Ruse pentru eliberarea moldovenilor capturați de talibani.

„Vreau, în mod separat, să-i mulțumesc conducerii Federației Ruse. Ceea ce nu au putut să facă alții, voi ați făcut. Asta arată atitudinea conducerii Rusiei, Federației Ruse în întregime, față de concetățenii noștri. Este, într-adevăr, un popor prietenesc, frățesc, care a răspuns solicitării și am soluționat această problemă. În mod special, vreau să-i mulțumesc copreședintelui ”Delovaia Rossia”, Igor Iurievici Ceaika, pentru că a contribuit personal și a ajutat la desfășurarea acestei misiuni umanitare”, a declarat Igor Dodon.

Elicopterul moldovenesc în care se aflau cei doi piloți moldoveni a fost capturat de talibani în data de 24 noiembrie 2015, în Afganistan. Asta după ce în elicopter au fost trase focuri de armă. Aparatul de zbor s-a prăbușit în apropierea orașului Mazar-i-Sharif din vestul Afganistanului. La bordul lui se aflau 18 oameni, inclusiv trei cetățeni moldoveni. În urma atacului, patru oameni au murit, iar 14 au fost luați ostatici. Talibanii au incendiat elicopterul, iar pilotul moldovean Oleg Groza, care era căpitanul aeronavei, a decedat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).