Marcați
Primăria Capitalei a aplicat amenzi ilegal
Amenzile aplicate de Primăria Capitalei agenților economici care nu au deszăpezit terenul adiacent sunt ilegale și vor fi contestate în judecată. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Asociației Patronale a Asociațiilor Coproprietarilor în Condominiu. Ei susțin că aceste organizații nu sunt obligate să salubrizeze terenurile ce nu le aparțin. Or, majoritatea blocurilor din Capitală se află în proprietatea Primăriei, care este obligată să le deszăpezească, precizează reprezentanții asociației.

Preturile de sector din Capitală au întocmit, săptămâna trecută, 172 de procese-verbale în baza cărora au aplicat amenzi în sumă totală de 500.000 de mii de lei agenților economici care nu au deszăpezit terenul adiacent. Amenda minimă aplicată este de 3.000 de lei, iar cea maximă - de 9.000 de lei, a precizat reprezentanta Asociației Patronale a Asociațiilor Coproprietarilor în Condominiu, Nicoleta Popa.

”Sunt aici pentru a alarma situația, căci printre agenții economici care au fost sancționați se întrunesc și asociații de locatari, care nu pot fi sancționați în baza articolului 181 a Codului Contravențional.”, a precizat Nicoleta Popa.

Directorul executiv al aceleiași asociații, Ianuș Cușnir, susține că, potrivit datelor întreprinderii de stat ”Cadastru”, în cazul a 99 la sută dintre blocuri, terenul aferent se află în proprietatea Primăriei Capitalei, și nu a asociațiilor de locatari. Respectiv, acestea nu pot fi obligate să desfășoare acțiuni de deszăpezire și nici nu pot fi sancționate pentru inacțiune.

”În cazul dat noi nu vedem nicio legătură legală prin care reprezentanții primarului să aplice sancțiuni pentru asociațiile care nu își îndeplinesc atribuțiile de salubrizare, de deszăpezire a unui teren care nu le aparține. Proprietarii la asociații nu sunt proprietarii la teren. Terenul aparține municipiului Chișinău. Și, în cazul dat, noi vedem duble standarde. Când vorbim de privatizarea terenului primăria transmite terenul sub bloc, nu mai mult, când vorbim despre deszăpezire și salubrizare și se pune angajamentul de a face curat, primăria spune că terenul acesta aparține asociației, ceea ce nu este corect din punctul nostru de vedere.”, spune Ianuș Cușnir.

Ianuș Cușnir a mai precizat că, la solicitarea asociațiilor proprietarilor de locuințe, va contesta amenzile aplicate de preturile de sector.


”Toți agenții economici, care au fost sancționați în urma proceselor verbale, care au fost întocmite de reprezentenții primăriei, preturilor de sector, noi oferim consultarea gratis juridică, metodologică și chiar dăcă este necesar reprezentarea intereselor acestor agenți economici în instanța de judecata pentru a demonstra că de fapt amenzile care au fost aplicate sunt amenzi ilegale. Proprietarul terenului este Primăria municipiului Chișinău. Obligativitatea de a face curațenie pe acest teren, de dat zăpada la o parte, de a salubriza se pune pe spatele Primăriei municipiului Chișinău.”, a declarat Inuș Cușnir.

133 dintre cele 172 de procese-verbale au fost întocmite în sectorul Râșcani. Reprezentanții acestei asociații nu au precizat însă în câte sunt vizate asociațiile de proprietari de locuințe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).