Marcați
PSRM cere mai multe secții de votare
Partidul Socialiștilor le cere Guvernului și Comisiei Electorale Centrale să țină cont de numărul real al cetățenilor aflați peste hotare, atunci când stabilesc numărul secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din luna februarie. Conducerea PSRM propune deschiderea în circumscripțiile din Vestul și Estul țării a câte 100 de astfel de secții. În cazul în care nu se va ține cont de reprezentarea proporțională a cetățenilor, socialiștii anunță că vor contesta deciziile în instanțele de judecată.

Liderul socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a amintit că atât la alegerile Parlamentare din 2014, cât și la cele prezidențiale, din 2016, cetățenii din diasporă nu au avut parte de un scrutin corect, în special, cei din Federația Rusă. Asta pentru că, din 99 de secții de votare deschise peste hotare, pentru aproximativ 600 de mii de cetățeni care se aflau atunci în Federația Rusă au fost deschise doar opt.

„Noi cunoaștem că la alegerile precedente și din 14 și din 16, prezidențiale, nu prea a fost echitabil pentru toate țările, accesul cetățenilor noștri, moldoveni, dreptul de a-și exercita posibilitatea de vot”, a declarat Zinaida Greceanîi.

În acest context, PSRM solicită ca la alegerile din februarie să fie create condiții de vot pentru cât mai mulți cetățeni din afara țării.

“Venim cu o solicitare către Guvernul Republicii Moldova, către Comisia Electorală Centrală, prin care solicităm să fie pusă la baza deschiderii secțiilor de votare, numărul cetățenilor, real, aflați peste hotarele Republicii Moldova. Astfel, venim cu propunerea ca în circumscripția, la Est de Republica Moldova și la Vest de Republica Moldova să fie constituite câte 100 de secții de votare și, luând în considerație că în circumscripția 51, SUA, Canada se află în jur de 100 de mii de cetățeni, să fie deschise un număr necesar de secții de votare pentru acești cetățeni, în jur de 30 de secții de votare, ca fiecare din cetățeni să aibă dreptul real de a participa la scrutin”, a spus reprezentantul PSRM la CEC Maxim Lebedinschi.

“Atât timp cât acești cetățeni care se află peste hotare țin pantalonii acestor guvernări care se perindează una după alta, pentru că bani enormi, aici mă refer la miliarde de euro vin anume din partea acestor cetățeni, cred că statul trebuie să le garanteze dreptul la vot, obligatoriu, absolut tuturor în condiții egale”, a adăugat secretarul pentru ideologie al PSRM Ion Ceban.

Membrii PSRM anunță că vor contesta în instanța de judecată hotărârilea Guvernului și Comisiei Electorale Centrale, în cazul în care nu se va ține cont de numărul cetățenilor din diasporă.
Potrivit Codului Electoral, CEC urmează să decidă asupra numărului secțiilor de votare peste hotare nu mai târziu de 20 ianuarie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).