Marcați
Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe sfântul Vasile cel Mare. Ierarhul este unul dintre cei mai importanți părinţi ai bisericii ortodoxe. În această zi, în biserici sunt oficiate slujba speciale în cinstea arhiepiscopului Cezareei Capadociei. De asemenea, este sărbătorit Anul Nou pe stil vechi. Tradițional, cetele de copii merg pe la casele oamenilor și seamănă gospodarii cu boabe de grâu, urându-le sănătate și un an îmbelșugat.

Un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii sfântului Vasile cel Mare le-a transmis cetățenilor și președintele țării, Igor Dodon. ”Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc tăierea împrejur, cea după trup, a Domnului Dumnezeul și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos și pe Ierarhul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei - unul dintre cei mai importanți părinţi ai bisericii ortodoxe.Sfîntul Vasile cel Mare a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă și a propovăduit-o prin cuvîntările și învățăturile sale. Mereu i-a ajutat pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrîni. Tot astăzi, majoritatea moldovenilor obișnuiesc să sărbătorească Anul Nou pe stil vechi. Fie ca începutul de an, pe nou sau pe vechi, să fie cu semne bune. Să avem în primăvară un pămînt rodnic, așa cum ne promite zăpada așternută cu atîta dăruire din cer. Transmit sincere felicitări și un An Nou prosper tuturor cetățenilor țării, precum și celor care astăzi își serbează onomastica. La Mulți Ani!”, se arată în mesajul șefului statului.

Conform tradiţiei, în ajun de sfântul Vasile, cetele de urători pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. Gospodarii se pregătesc din timp să-i întâmpine pe urători cu dulciuri, fructe şi bani. Se spune că, dacă stăpânul casei primeşte urători, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de rele. În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg cu semănatul sau cu sorcova, aruncând cu boabe de grâu sau grăunţe şi binecuvânteză familiile. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată. În Republica Moldova sunt peste 70 de mii de oameni care poartă numele de Vasile și Vasilisa, arată datele ultimului recensământ al populației. Aproape 67 de mii de bărbați poartă prenumele Vasile și aproximativ cinci mii de femei - Vasilisa.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).