Marcați
PSRM îndeamnă la corectitudine
Partidul Socialiștilor îi îndeamnă pe toți actorii politici să manifeste corectitudine în campania electorală, pentru a asigura, în 24 februarie, un scrutin liber, corect și democratic. Conducerea PSRM a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că formațiunea este pregătită atât de alegeri, cât și de preluarea puterii. Pentru asta, a fost elaborat un program electoral temeinic și au fost identificați candidați vrednici, a declarat președintele socialiștilor, Zinaida Greceanîi.

Pentru ca alegerile parlamentare să fie recunoscute la nivel internațional, este nevoie ca fiecare concurent să respecte cu strictețe Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale, precum și declarația de conduită, semnată de către fiecare candidat, a declarat președintele PSRM, Zinaida Greceanîi.

«Echipa PSRM este pregătită pentru a participa activ în campania electorală, care va începe pe 25 ianuarie curent. Bineînțeles, dorim ca aceste alegeri să fie corecte și să fie reflectate echidistant de către instituțiile mass-media, iar toate partidele să respecte Codul de Conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019, precum și Declarația de Conduită privind condițiile și modul de susținere a campaniei electorale propuse de Comisia Electorală Centrală, pe care am semnat-o și noi. Acest lucru este foarte important», a remarcat Zinaida Greceanîi.

De asemenea, PSRM este pregătit să delege reprezentanți la toate secțiile de votare din țară și de peste hotare. Împreună cu observatorii, formațiunea va fi reprezentată de 9.000 de oameni, inclusiv membri ai birourilor electorale și reprezentanți cu drept de vot consultativ. Socialiștii au format și departamente, care vor monitoriza procesul electoral.

«Avem departamente care vor monitoriza comportamentul oponenților politici, mass-mediei și așa mai departe, deoarece la această etapă avem deja semnale de încălcare a legii», a menționat secretarul pe ideologie a PSRM, Ion Ceban.

Perioada electorală a început din 10 decembrie, așa că, din această zi, socialiștii au început monitorizarea atât a activității CEC și subdiviziunilor sale, cât și a partidelor politice. Asta a permis deja sesizarea mai multor abateri serioase. Printre acestea, utilizarea cetățenilor străini în scopuri electorale și agitație camuflată din partea unor companii.

Despre toate abaterile depistate, PSRM va informa structurile statului, care au competența de a interveni.

PSRM și-a prezentat, în 26 decembrie, candidații pentru funcția de deputat atât în circumscripțiile uninominale, cât și în listele de partid. Până acum, 46 de candidați socialiști în circumscripțiile uninominale au prezentat listele de subscripție. În total, este vorba de aproximativ 35 de mii de semnături. Alți cinci candidați urmează să finalizeze procesul de colectare a semnăturilor în curând, a precizat Zinaida Greceanîi. Scrutinul parlamentar din 24 februarie se va desfășura, în premieră, în baza sistemului mixt. Asta înseamnă că 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, iar 50 - în baza listelor de partid.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).