Marcați
Omagiu adus lui Ștefan cel Mare
Astăzi s-au împlinit 544 de ani de la marea Bătălie de la Vaslui, când oastea condusă de domnitorul Ștefan cel Mare a zdrobit numeroasa armată otomano-munteană, sub conducerea lui Suleiman Pașa. Formidabila victorie a voievodului Moldovei i-a adus faima departe de hotarele țării. Mai mult, Ștefan cel mare a fost supranumit în urma ei drept eroul creștinătății. Pentru a-i aduce un omagiu domnului Moldovei, reprezentanții PSRM din Bălți și localnici au depus astăzi flori la monumentul voievodului.

Oamenii care au mers la monumentul lui Ștefan cel Mare din Bălți au declarat că marele voievod a avut o contribuție covârșitoare la consolidarea statalității Moldovei. Ei spun că aceste fapte istorice trebuie prețuite și transmise cu grijă generațiilor viitoare.

La rândul său, deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a declarat că, în contextul luptei din 10 ianuarie 1475, în oraș ar trebui organizate manifestații la nivel oficial.

«Această bătălie are pentru istoria Moldovei aceeași importanță pe care o are pentru ruși Bătălia de la Kulikovo. Astăzi, noi, împreună cu activiștii PSRM și ”Garda Tânără”, am venit să-i aducem un omagiu lui Ștefan cel Mare, faptelor lui eroice. Este foarte regretabil că această dată nu este marcată în oraș la nivel oficial», a declarat Nesterovschi.

Victoria în Bătălia de la Vaslui este una dintre cele mai strălucite din perioada domniei lui Ștefan cel Mare. Potrivit unor cronicari, numeroasa oaste a lui Suleiman Pașa a fost distrusă complet.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).