Marcați
Încă o tentativă de organizare a licitației
Parcul Urban de Autobuze din Capitală a anunțat o nouă licitație pentru achiziția a 31 de autobuze noi. Este a șasea din ultimii trei ani, inițiată de autoritățile municipale, după cinci eșuate în ultimii doi ani, când nu a fost prezentată nicio ofertă. Primăria Capitalei nu a reușit până acum să îmbunătățească situația în transportul public, din cauza condițiilor prea aspre impuse producătorilor de autobuze, consideră consilierii municipali socialiști. Aleșii PSRM au reiterat că cea mai bună soluție în această situație este înființarea unei linii de asamblare la Chișinău.

Anunțul privind intenția de achiziție a fost publicat de către Parcul Urban de Autobuze pe platforma electronică achizitii.md. Pentru cumpărarea a 31 de autobuze noi, din bugetul municipal au fost alocate în acest an 80 de milioane de lei, sumă ce acoperă valoarea integral. Consilierul socialist Petru Burduja a declarat că, din 2017, caietul de sarcini a fost modificat, în speranța atragerii marilor producători de autobuze.

”Direcția de Transport a venit, inițial, cu un caiet de sarcini, care avea numiți parametri tehnici la mijloacele de transport, în care nu se încadrau toți agenții economici pasibili de a participa în aceste licitații. De aceea, s-a ajuns la decizia de a consolida acel caiet de sarcini. Deci s-a luat în considerație și nivelul pragului, nivelul de consum de combustibil, s-a luat în calcul și alți parametri, cum ar fi accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.”, a precizat alesul PSRM.

Refuzul companiilor producătoare de autobuze de a participa la licitațiile din ultimii doi ani poate fi explicat și prin haosul din această perioadă la Primăria municipiului Chișinău, consideră consilierul socialist Petru Burduja.

”Desigur că anul 2018 a fost un an destul de vulnerabil, din punct de vedere al credibilității Primăriei, ca atare, deoarece cunoașteți foarte bine că a fost un an electoral, au fost alegeri anticipate a primarului municipiului Chișinău. De aceea, în acele circumstanțe, desigur că agenții economici, posibil, sub anumite cauze obiective sau subiective, nu aveau credibilitate față de aparatul executiv. În acest an, sperăm foarte mult că aceste lucruri se vor neutraliza și agenții economici vor participa.”, a menționat Petru Burduja.

Alesul municipal a reiterat că socialiștii au propus, încă la începutul anului trecut, un proiect de decizie care prevede crearea unei linii de asamblare a autobuzelor la Chișinău.

”Asamblarea autobuzelor în municipiul Chișinău ar fi o soluție de alternativă, din simplul motiv ca aceasta, în primul rând, ar permite asigurarea cu locuri de muncă a cetățenilor. În al doilea rând, ar permite creșterea potențialului de acumulare a veniturilor suplimentare la bugetul municipal și, nu în cele din urmă, ar fi o garanție pentru cetățeni că aceste autobuze numaidecât vor apărea prin diferite programe, care sunt și la nivel de Guvern și la nivel de municipalitate. Deja avem precedentul cu troleibuzele unde se se vede foarte bine că acest lucru poate fi înfăptuit.”, a declarat Petru Burduja.

Producătorii de autobuze pot depune ofertele la licitație până în data de 8 februarie 2019, ora 12:00. Parcul Urban de Autobuze nu a fost modernizat de mai bine de un deceniu și are 124 de vehicule, toate cu o vechime de peste 17 ani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).