Marcați
Drumul fructelor din Moldova
Piața din Est rămâne principala destinație pentru fructele din țara noastră. Constatarea le aparține participanților la cea de-a patra ediție a conferinței naționale ”Businessul fructelor în Republica Moldova”. La evenimentul organizat de Asociația ”Moldova fruct” au participat peste 150 de producători din țară și experți străini.

Și la ediția din acest an a conferinței naționale ”Businessul fructelor în Republica Moldova”, producătorii au discutat despre problema de bază - identificarea piețelor de desfacere pentru fructele crescute în țara noastră și asigurarea calității. Potrivit directorului executiv al Asociației ”Moldova fruct”, Iurie Fală, concurența pe piața internațională devine tot mai mare, în ultimii ani.

”Identificarea piețelor de desfacere este una dintre cele mai arzătoare probleme anul acesta, pentru că avem un an, să spunem așa, care se deosebește de anii precedenți. Comerțul cu fructe s-a globalizat. Noi avem pa masa noastră fructe exotice și le avem, practic, pe tot parcursul anului. Și s-au schimbat și preferințele consumatorului. Acestea sunt lucruri, care le punem în discuție și le oferim membrilor noștri posibilitate de a identifica soluția cea necesară”, a declarant Fală.

Într-un an extrem de bogat în fructe, cum a fost 2018, acordul asupra căruia au convenit președinții Republicii Moldova și Federației Ruse de a anula taxele vamale la exportul producției agricole moldovenești este extrem de favorabil pentru producătorii autohtoni, a mai spus directorul executiv al Asociației ”Moldova fruct”, Iurie Fală.

” Ne bucurăm foarte mult că piața tradițională sau Federația Rusă a exclus pentru următoarea jumătate de an, după anul nou, taxele vamale. În primele 10 luni ale anului, noi le-am exportat aproape 210 mii de tone de mere, dintre care 206 mii au fost exportate în Federația Rusă, inclusiv Kazahstan. Și avem exportate peste 40 de mii de tone de prune. Principala piață de desfacere - aproape 60 de procente o deține Federația Rusă”, a mai precizat Fală.

Potrivit datelor Asociației ”Moldova fruct”, în 2018, producția de fructe a fost cea mai mare din istoria Republicii Moldova, de la declararea independenței. Este vorba de un volum de 600 de mii de tone de mere, 115 mii de tone de prune, 19,5 mii de tone de cireșe, 16 mii de tone de caise și opt mii de tone de piersici.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).