Marcați
Cooperare dinamică în cadrul Unuinii Economice Euroasiatice
Ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice s-a desfășurat astăzi la Sankt Petersburg. Liderii Rusiei, Belarus, Kazahstan, Armeniei și Kîrgîzstanului au făcut un bilanțu al cooperării în domeniul economic din acest an și au trasat planurile pentru 2019. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că interacțiunea în cadrul acestei organizații se desfășoară destul de productiv și dinamic, ceea ce contribuie la valorificarea mai bună a potențialului economic al țărilor membre. La ședința în format extins a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice a participat, în premieră, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce țara noastră a obținut statutul de observator în cadrul organizației.

Bilanțul pentru anul 2018 al activităților în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice a fost făcut de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, în calitate de șef al statului care a deținut președinția acestei organizații în 2018. El a menționat că, în acest an, indicatorii economici în cadrul acestei structuri regionale au crescut semnificativ. Uniunea Eurasiatică și-a îmbunătățit pozițiile în ratingurile internaționale, în special, în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale, unde a ajuns pe locul 31 din 190 de economii ale lumii.

”PIB-ul cumulat al țărilor uniunii a crescut, în prima jumătate a anului 2018, cu doi la sută. A continuat și creșterea producției industriale. În total, în UEE, plus 3,3 la sută. În agricultură - plus 2,4 la sută. Cu 12% au crescut schimburile comerciale în interiorul uniunii și au atins 44 de miliarde de dolari. Schimburile comerciale cu partenerii externi au crescut cu 21%, până la 548 de miliarde de dolari, prioritar, din contul creșterii exportului nostrum”, a declarat președintele Federației Ruse.
Vladimir Putin a mai spus că procesele integraționiste în interiorul Uniunii Eurasiatice continuă, în special, în direcția creării unor piețe comune, ceea ce poate aduce o majorare substanțială a produsului intern brut al țărilor membre.

” În lista celor mai importante obiective de integrare, potrivit unei opinii comune, intră majorarea eficienței funcționării pieței din interiorul uniunii, întărirea cooperării în domeniul industrial, crearea unui spațiu tehnologic comun, o coordonare mai strânsă în politicile financiar-valutare și financiar-creditare. De asemenea, au fost examinate detaliat subiectele privind cooperarea în domeniile cheie pentru țările noastre. Au fost coordonate programe de amploare privind crearea unor piețe comune de gaze naturale și produse petroliere. Mai mult, s-a discutat despre asigurarea unei cooperări strânse privind explorarea cosmosului, furnizarea serviciilor de lansare a aeronavelor în apropierea pământului și asigurarea comunicării prin satelit”, a spus Vladimir Putin.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a subliniat că țara noastră acordă o atenție deosebită restabilirii și aprofundării cooperării cu țările Uniunii Eurasiatice, deoarece asta va permite asigurarea unei dezvoltări durabile pentru economia națională. Liderul de la Chișinău a menționat că producătorii moldoveni sunt interesați în valorificarea la un nivel și mai înalt a piețelor tradiționale din țările Uniunii Eurasiatice.

”Despre asta vorbesc rezultatele celei de-a treia reuniuni ordinare a Grupului mixt de lucru pentru interacțiunea dintre Republica Moldova și Comisia Economică Eurasiatică. La reuniune, care au avut loc în luna iunie a acestui an, la Moscova, a participat și un grup reprezentativ de producători moldoveni. Toți s-au arătat foarte interesați de amplificarea conlucrării cu producătorii din țările Uniunii Economice Eurasiatice. În plus, delegații din Moldova au participat la lucrările Forumului de afaceri ”Săptămîna Eurasiatică”, eveniment care s-a desfășurat la Erevan, în octombrie 2018. Astfel, încercăm să utilizăm toate instrumentele și oportunitățile disponibile pentru extinderea cooperării cu țările Uniunii Economice Eurasiatice”, a menționat șeful statului.

Statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice îi oferă țării noastre perspective de majorare a volumului mărfurilor exportate, a precizat președintele Igor Dodon.

”În 2017, țările din Uniunea Economică Eurasiatică au importat din țări terțe produse alimentare și materie primă agricolă în valoare de 30,2 miliarde de dolari SUA. Iar Moldova, în 2017, a exportat în toate țările lumii produse alimentare și materie primă agricolă în valoare de 1,1 miliarde de dolari SUA, adică putem să majorăm semnificativ livrările pe piața UEE. Suntem dispuși, în condiții reciproc avantajoase, să sporim, în mod semnificativ, oferta produselor livrate. Moldova le oferă partenerilor săi condiții bune pentru organizarea producției pe teritoriul său, cu o exportare ulterioară a produselor finite în țările care au acorduri de liber schimb cu Moldova” a mai declarant liderul de la Chișinău.

La finalul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, a fost aprobată decizia de activare a acordului privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniile comercial-economic, precum și a acordului provizoriu privind zona economică liberă cu Iranul. De asemenea, în timpul apropiat urmează a fi finalizate negocierile privind comerțul în condiții preferențiale cu Singapore, Israel, Serbia și, în perspectivă, cu India și Egipt. În 2019, președinția Uniunii Economice Eurasiatice va fi deținută de Armenia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).