Marcați
Dodon: Moldova nu are interese geopolitice
Statutul de neutralitate al Moldovei, parteneriatul strategic cu Federația Rusă și relații de prietenie cu Occidentul. Aceste elemente trebuie să fie baza politicii externe a țării noastre, consideră președintele Igor Dodon. El și-a prezentat viziunea în timpul unui interviu pentru prestigioasa companie britanică BBC. Șeful statului a subliniat că Moldova nu va mai prieteni cu cineva împotriva cuiva, ci va prieteni cu toți, în numele interesului național.

Potrivit lui Igor Dodon, țara noastră nu are interese geopolitice. Principalul scop strategic este acum păstrarea și consolidarea statalității, precum și soluționarea diferendului transnistrean. Pentru a-și atinge aceste obiective, Moldova trebuie să rămână un stat neutru, care să prietenească atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Federația Rusă.

”Nu trebuie să fim implicați de partea cuiva, împotriva unui oponent geopolitic. Este o poziție incorectă. Noi nu vom supraviețui cu o astfel de poziție. Noi categoric nu examinăm posibilitatea ca Moldova să devină parte a vreunui bloc politic. Indiferent de care - estic sau vestic, deoarece asta nu-i va permite țării noastre să-și consolideze statalitatea, să soluționeze diferendul transnistrean. Noi suntem, categoric, pentru consolidarea statalității noastre. Asta însemnă niciun fel de unire cu România și majoritatea covârșitoare a cetățenilor noștri este categoric împotriva acestei idei. E de dorit - și noi vom

El consideră că, în ultimii ani, situația în lume s-a schimbat și marii jucători geopolitici atât din Vest, cât și din Est, au început să înțeleagă că, pentru țări mici precum Moldova nu trebuie de pus problema alegerii: ”Sau-sau”. În plus, asta duce la dezbinarea societății, așa cum s-a întâmplat în Moldova.

”De ce eu cred că marii jucători - și aici este vorba nu doar de Moscova, ci și de Occident - au conștientizat incorectitudinea tentativelor de a ne pune în fața alegerii ”sau-sau”? Dialogul meu cu administrația Federației Ruse - el a fost foarte activ și va continua - îmi oferă certitudinea că noi putem obține această poziție pentru Republica Moldova. Dialogul meu cu liderii occidentali, de asemenea, îmi oferă o anumită încredere că partenerii noștri occidentali conștientizează asta. O altă soluție nici nu există. Altfel, la noi va exista un conflict, va apărea încă un punct fierbinte. Noi nu avem nevoie de asta și eu sunt sigur că nici Europa nu are nevoie de asta, nici Rusia”, a mai spus președintele Igor Dodon.


În timpul interviului, el a vorbit și despre situația politică internă. Șeful statului și-a exprimat certitudinea că vor urma schimbări după scrutinul parlamentar. De asemenea, președintele mizează pe obținerea victoriei de către Partidul Socialiștilor, ceea ce va permite schimbarea regimului de guvernare, pentru a accelera procesul de reformare a țării. În caz contrar, Moldova ar putea ajunge în situația organizării unor alegeri parlamentare anticipate, a mai spus șeful statului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).