Marcați
Oportunități pentru exportatorii moldoveni
Anularea taxelor vamale pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești va permite majorarea exporturilor în Federația Rusă. Mai mult, lista companiilor moldovenești care vor avea drept de export în Rusia va fi extinsă. Declarația a fost făcută astăzi de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, în care a făcut bilanțul recentei vizite la Moscova.

În ultimii doi ani, exporturile din țara noastră spre Federația Rusă au crescut considerabil. Totuși, potențialul maxim nu a fost atins, din cauza taxelor vamale. Potrivit președintelui Igor Dodon, odată cu anularea lor, producătorii moldoveni vor putea spori volumele de mărfuri livrate pe această piață.

”la mere, spre exempl, noi avem o taxă, la această etapă, de șase eurocenți la un kilogram. În funcție de această taxă și alte cheltuieli, cheltuielile suplimentare la fiecare kilogram de măr exportat de producătorii noștri în Federația Rusă sunt de la 1,5 lei până la doi.La fel, sunt taxe la legume, sunt taxe la conserve, de 12%, sunt taxe la produse de vinificație. La moment, vinificatorii noștri plătesc 12,5% taxă vamală la exportul vinurilor noastre pe piața rusă. Iată de ce, pentru aceste produse, care sunt cele mai solicitate pe piața rusă și care noi le producem, și în aceste sectoare activează sute de mii de moldoveni, la rugămintea mea, domnul președinte al Federației Ruse a acceptat ca, pentru aceste cinci categorii de produse, începând cu 1 ianuarie 2019, vor fi anulate taxele vamale la import”, a mai declarat Igor Dodon.

Autoritățile de la Moscova au decis să anuleze taxele vamale, pe un termen de șase luni, pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești. Este vorba de fructe, legume, conserve de fructe și legume și produsele de vinificație. Pentru mai mult, este nevoie și de implicarea Guvernului, a precizat președintele Igor Dodon.

”De ce pentru șase luni? Răspunsul este foarte simplu. Astfel de decizii și negocieri trebuie să fie purtate de către Guvern. Cu regret, Guvernul Republicii Moldova, ultimul un an și jumate, nu discută cu partenerii din Federația Rusă”, a afirmat șeful statului.

După șase luni, taxele vamale ar pute fi impuse din nou, dacă actuala guvernare nu va fi schimbată, a avertizat șeful statului, Igor Dodon.

Șeful statul a mai anunțat că, în curând, la Chișinău vor veni reprezentanții Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor, pentru a extinde lista companiilor moldovenești care vor avea drept de export în Federația Rusă.


NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).