Marcați
Percheziții într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii de investigații ai Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat luni, 20 august, 14 percheziții în cadrul unei cauze penale de spălare de bani și evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Patru persoane au fost reținute, transmite IPN.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că în perioada 2016 – 2018, factori de decizie ai unor societăți comerciale au creat o schemă de eschivare de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste opt milioane de lei.

Diferite companii beneficiare, urmărind scopul eschivării de la plata impozitelor și obținerii banilor în numerar din activitatea desfășurată, se adresau unor făptuitori, care dirijau activitatea a peste zeci de companii delicvente. Aceștia, perfectau facturi fiscale fictive în care indicau livrarea și comercializarea unor mărfuri care de fapt nu existau. În schimbul mărfurilor inexistente, agentul economic beneficiar transfera bani pe contul întreprinderilor delicvente, care erau extrași de către făptuitori și transmiși în numerar către beneficiari, cu reținerea unui procent din tranzacție.

Infracțiunea de spălare a banilor în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani sau cu amendă în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale. Infracțiunea de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani sau cu amendă în mărime de la 5000 la 7000 de unități convenționale.

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).