Marcați
Încă o zi pentru plata impozitelor
Mâine este ultima zi în care contribuabilii pot plăti prima parte a impozitului pentru bunurile imobiliare şi funciare, aferentă perioadei fiscale a anului 2018. Cei care nu vor efectua plățile în termenele stabilite riscă sancțiuni. Oamenii spun însă că întârzie să plătească, deoarece taxele au crescut, în timp ce salariile bat pasul pe loc.

Șeful Direcției Generale Impozite și Taxe din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Igor Lazăr, ne-a declarat că, pe parcursul lunii iunie, moldovenii au primit avize prin care au fost înștiințați despre modalitățile și termenele de plată. Cei care au plătit până în 30 iunie au beneficiat de o reducere de 15 la sută.

”Dacă vorbim despre persoane fizice, cetățeni, numărul total al contribuabililor se estimează la circa un milion 460 de mii. Din numărul total al acestor agenți economici au achitat în termen de până la 30 iunie, cu beneficiere de scutire, 45% - fiind achitat impozit în mărime de 55% din suma impozitului calculate”, declară șef al Direcției generale impozite și taxe, Igor Lazăr.

Igor Lazăr a mai spus că persoanele care nu vor plăti impozitele prevăzute de legislație până miercuri, 15 august, vor fi penalizate, în fiecare zi de întârziere, cu 0,0329 la sută din suma impozitului pentru bunurile imobiliare.

”Serviciul Fiscal dispune de un sistem de evidență a subiecților ce au obligația de a achita impozitul și se duce și evidența a plăților efectuate. Prin contrapunerea acestor date, ce se referă la obligații și la faptul achitării, pot fi identificate acele persoane, care nu și-au onorat obligațiile corespunzătoare”, susține Igor Lazăr.

Oamenii spun că impozitele pe care trebuie să le plătească sunt prea mari.

”La pensionari e cam scump. Da ce să facem? Dacă nu plătești, pune amendă. Și nu atâta plătim, dar încă mai mult”, spune un locuitor al Capitalei.

”Am plătit până la 30 iunie, măcar cu 15% mai puțin. E mare. Te uiți că plătești apartamentul tău. Pentru oamenii de la țară, poate că e mai greu, ei au și pământuri acolo”, spune o altă locuitoare a Capitalei.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, până la începutul lunii august, peste 70 la sută dintre contribuabili au plătit impozitele pentru bunurile imobiliare și funciare. Ca urmare, la Bugetul Public Național au fost colectate 373 de milioane de lei. Suma impozitelor pentru bunurile imobiliare și funciare plătite anul trecut depășește 499 de milioane de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).