Marcați
În apărarea pacificatorilor
Misiunea de pacificare la Nistru împlinește 26 de ani. Realizarea Acordului privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început în 29 iulie 1992. Atunci, în zona de securitate de pe ambele maluri ale râului au fost introduse contingente militare pentru o operațiune comună de menținere a păcii. În ajunul acestei aniversări, președintele Igor Dodon a declarat că aceste acțiuni au pus bazele păstrării, de mai bine de două decenii, a păcii în regiune.

Într-o declarație cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la inaugurarea misiunii de pacificatori în zona de securitate, șeful statului a menționat că, în această perioadă, a fost restabilită atmosfera de pace și au fost create condiții pentru reglementarea politică a conflictului. ”Fac apel către toți cetățenii și locuitorii țării noastre. Oricît de complicată ar fi situaţia, pacea este cel mai de preţ lucru pe care îl avem și ea trebuie păstrată. Pacea înseamnă viaţa şi bunăstarea copiilor și părinţilor noştri, a noastră a tuturor. De aceea, în pofida criticilor, voi apăra ferm poziţia privind păstrarea operaţiunii de pacificare pe malurile Nistrului. Exprim recunoştinţă tuturor participanţilor la mecanismul actual de pacificare şi sunt gata să contribui plenar la activitatea Forţelor comune de pacificare din Zona de Securitate”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, el a subliniat că, astăzi, nici nu poate fi vorba de întreruperea misiunii de pacificare la Nistru.”Am convingerea că, atît timp cît nu va fi identificată o soluţie politică stabilă şi viabilă pentru problema transnistreană, cît nu va fi coordonat mecanismul de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada de postconflict, discuţiile despre lichidarea operaţiunii de pacificare pot fi inițiate doar de unii populişti sau provocatori, care urmăresc un singur scop – destabilizarea situaţiei în Republica Moldova. În acelaşi timp, subliniez necesitatea revenirii, în cel mai scurt timp, pe agenda de lucru a formatului de negocieri ”5+2”, a dezbaterilor pe marginea modelului de reglementare politică a conflictului transnistrean”, a constatat șeful statului.

Igor Dodon a subliniat că doar consolidarea eforturilor tuturor părților implicate în negocierile 5+2 va permite identificarea unei soluții pentru reintegrarea țării.


NTV Molodva
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).