Marcați
Noul record al guvernului Filip. Datoria internă crește cu 10 milioane de lei pe zi
La finele lunii martie 2016 datoria de stat internă a Republicii Moldova a constituit 8.184,5 milioane de lei, cu 959,1 milioane lei mai mult decât era la 31 decembrie 2015, arată un raport al Ministerului Finanţelor.

Pentru comparaţie anul trecut datoria de stat internă a Republicii Moldova s-a majorat doar cu 150 de milioane de lei.

10 milioane pe zi

Este cea mai mare creştere a datoriei de stat interne din ultimii ani. Ceea ce surprinde şi mai ales îngrijorează este ritmul de creştere - cu circa 10 milioane de lei pe zi. Acesta este de 24 ori mai mare decât ritmul din anul 2015, scrie mold-street.com.

Potrivit Ministerului Finanţelor, "modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorarii emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) pe piaţa primară".
Pentru 3 luni ale anului 2016 rata medie ponderată a dobânzii la VMS comercializate prin licitaţii a constituit 24,75% (pe tipuri de VMS: 91 zile - 23,97%, 182 zile - 24,57%, 364 zile - 25,57%, 2 ani - 24,94 %), care comparativ cu perioada analogica a anului 2015 este mai mare de 1,7 ori, precizează Ministerul Finanţelor.
Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache consideră că Guvernul se împrumută pentru a plăti pensiile şi salariile.

"Situaţia din economie şi din finanţele ţării este foarte gravă. În lipsa unei finanţări externe Guvernul este forţat să emită hârtii de valoare pentru se împrumuta pe piaţa internă şi a putea achita la timp pensiile, salariile etc", a declarat Mihalache.

În opinia economistului emiterea de VMS este o soluţie temporară şi Guvernul nu va putea majora semnificativ emisiunile de VMS.

"Principalii cumpărători de VMS sunt băncile şi în special cele trei aflate sub supravegherea Băncii Naţionale. Cu toate acestea ele nu pot majora semnificativ achiziţiile de VMS, pentru că a nu crea o expunere prea mare", a mai adăugat Sveatoslav Mihalache.

De notat că raportul Ministerului Finanţelor nu include şi datoria de circa 13,69 miliarde de lei, formate în prezent ca urmare a garanţiei de stat acordate de Guvern Băncii Naţionale, pentru a acoperi gaura formată la cele trei bănci lichidate, după dispariţia miliardului.

Datoria externă creşte mai lent

În schimb datoria de stat externă a crescut mai lent. Astfel în primul trimestru aceasta s-a majorat cu 17,80 milioane de dolari sau cu 1,33% şi a ajuns la circa 1.355 milioane de dolari.

Potrivit Ministerului Finanţelor, pe parcursul primului trimestru al anului 2016, finanţarea externă netă a avut o valoare negativă, constituind circa 8,2 milioane de dolari. În consecinţă creşterea datoriei a fost rezultatul fluctuaţiei ratei de schimb a dolarului faţă de alte valute, care pe parcursul primelor trei luni ale anului 2016, a atins valori pozitive și a constituit 26 milioane de dolari.

Dobânzile la împrumuturile interne s-au triplat

De notat că datele Ministerului Finanţelor relevă că în anul 2015 pentru serviciul datoriei interne (dobânda) s-au cheltuit circa 794 milioane de lei, de trei ori mai mult decât pentru angajamentele externe.

Aceasta se datorează creşteri de aproape trei ori a dobânzilor la aceste împrumuturi.

În ultimii trei ani costul serviciului datoriei de stat interne s-a majorat de 2,6 ori, în timp ce al datoriei externe cu circa o treime.

MoldStreet
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).